Konya'da Mevlana'yı Anma Törenleri 2020 yılında 2 gün yapılacak ve 1200 kişi seyredebilecek

Konya'da Mevlana'yı Anma Törenleri 2020 yılında 2 gün yapılacak ve 1200 kişi seyredebilecek

747. Vuslat Yıldönümü’nde Hazret-i Mevlâna’yı Anma Törenleri bu yıl “Yeni Normal”e uygun olarak gerçekleştirilecek.

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün organizasyonu ile her yıl 7-17 Aralık Şeb-i Arus Törenleri çerçevesinde, Mevlâna’yı Anma Törenleri için çok çeşitli etkinlikler yapılmaktaydı.

2016 yılından itibaren Mevlâna’nın eserlerindeki bir temel kavram etrafında geliştirilen temalı törenlerde sırasıyla, Birlik, Kardeşlik, Selam, Vefa Vakti vurguları öne çıkarılmış, Mevlâna’nın eserlerinde bu kavramları içeren düşüncelerine ve sözlerine yer verilmişti.

 Anma törenlerinin teması “İhsan Vakti” olarak belirlendi

Bu yıl yine Mevlâna’nın eserlerinde özellikli yeri olan "İhsan" kavramı odaklı bir çalışma ile Anma Törenleri’nin teması “İhsan Vakti” olarak belirlendi. Bu temayı, Hazret-i Mevlâna’nın “İnsan yeter ki iyilik arasın. Onda kötü bir şey kalmaz” sözü ile vurgulayan Anma Törenleri, daha önceki yıllarda yapılan yürüyüş, Nevbe Merasimi, Türbeönü Buluşmaları, Bana Sor (mobil rehberlik hizmetleri), sergi, konferans, konser, panel, tiyatro gibi sahne, salon ve açık alan etkinliklerine yer verilmeyecek.

Etkinlikler koronavirüs nedeniyle sınırlandırıldı

Cumhurbaşkanlığı, Sağlık Bakanlığı ve İl Hıfzıssıhha Kurulu kararlarıyla belirlenen yeni normal çerçevesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kültürel-sanatsal etkinliklere getirdiği kriterlere uygun olarak yapılacak 747. Vuslat Yıldönümü Törenleri’nde; sadece Konya Türk Taavvuf Müziği Topluluğu Mevlevi Ayin-i Şerif’i ni icra edecek.

Daha önceki yıllarda yapılan Tasavvuf Müziği Konseri ile Mesnevi Sohbeti de Törenlerde yer almayacak. Mevlevi Ayin-i Şerif’inin icra edileceği MKM (Mevlâna Kültür Merkezi)’ye Bakanlık genelgesine uygun olarak HES Kodu ile giriş yapacak seyirci sayısı da salon kapasitesinin 1/5 oranında tutulacak.

Sadece 1200 kişi katılabilecek

Daha önceki yıllarda ülke içinden ve dışından yerli ve yabancı binlerce kişinin katıldığı Anma Törenleri’ne bu yıl sadece iki program için toplamda 1200 kişi katılabilecek.

Halen Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün www.konyakultur.gov.tr adresinden temin edilebilen davetiyeler bugün itibariyle başlamış olmakla beraber Bakanlık genelgesinde sayı ile sınırlı tutuluyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Konya Valiliği ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin birlikte düzenlediği 747. Vuslat Yıldönümü Şeb-i Arus Törenleri, bu yıl gerçek etkinliklerden daha çok, dijital platformlarda yer alacak.

Twitter; şebiarus_gov, Facebook; şebiarus.gov, İnstegram; şebiarus.gov.tr adlı sayfalardan Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün hazırladığı dijital Şeb-i Arus etkinlikleri takip edilebilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.