Konya'da KOSKS sayımları sürüyor

Konya'da KOSKS sayımları sürüyor

Su kuşu popülasyonlarının ve sulak alan ekosistemlerindeki değişimlerin uzun dönemde izlenebilmesi için kullanılan Kış Ortası Su Kuşu Sayımları (KOSKS) Konya'da 15 Ocak - 15 Şubat tarihleri arasında devam ediyor

Türkiye ve Konya'nın en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'nde 2022 kış ortası su kuşu sayımları başladı. Selçuk Üniversitesi Beyşehir Ali Akkanat Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü de 2022 KOSKS’na katıldı.

Selçuk Üniversitesi Beyşehir Ali Akkanat Turizm Fakültesi'nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

KOSKS (Kış Ortası Su Kuşu Sayımları) su kuşu popülasyonlarının ve sulak alan ekosistemlerindeki değişimlerin uzun dönemde izlenebilmesi için kullanılan temel yöntemlerden biridir. Bu sayımlar küresel ölçekte, su kuşlarının mevsimsel göç hareketlerinin en az olduğu, sulak alanlarda kümelendikleri 15 Ocak - 15 Şubat tarihleri arasında yapılmaktadır.

Ülkemizin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü de su kuşları için çok önemli konaklama ve üreme yerlerinden birisidir. Bu sebeple Beyşehir Gölü’nde yapılan sayımların ekosistem üzerinde meydana gelen değişiklikleri takip etmede çok önemli bir rolü bulunmaktadır.

Beyşehir Gölü sayıları her yıl iki ana ekiple yapılmaktadır. Bu ekipler Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. ve 8. Bölge Müdürlüğü personeli ve Selçuk Üniversitesi Beyşehir Ali Akkanat Turizm Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencilerinden oluşmaktadır.

15 Ocak tarihinde gerçekleştirilen Beyşehir Gölü 2022 KOSKS’na her yıl olduğu gibi bu yıl da fakültemiz Turizm Rehberliği Bölümü öğrencileri Hasan Furkan Güler, Songül Çalışkan ve Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Arslan katkı sağlayarak gölün kuzey kıyılarındaki sayımları gerçekleştirmişlerdir.

3.jpg

2.jpg

Bu sayımlarda Macar Ördeklerinin ve Sakar Mekelerin sayılarının daha önceki sayımlara göre çok olduğu, gölün yaygın sakinlerinden Bahri ve Sumrunun hiç görülmediği, Küçük Batağanın ise yok denecek kadar az olduğu gözlemlenmiştir. KOSKS esnasında görülen Flamingo, Suna ve Büyük Karabaş Martılar ise öğrencilerimiz tarafından ilk kez doğal ortamlarında görülen türler olmuştur. Beyşehir Gölü’nde gözlemlenen kuşların sayıları ve türleri bakanlık ve genel müdürlük tarafından sayımlar bittikten sonra hazırlanacak rapor ile yayımlanacaktır..

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.