Konya'da kar yağarken neden şimşek ve gökgürültüsü oldu?

Konya'da kar yağarken neden şimşek ve gökgürültüsü oldu?

Konya'da dün kar yağışı esnasında yaşanan şimşek ve gökgürültüsü kafaları karıştırdı. Olayın ardından kar yağışındaki miktar artışı da yüzleri güldürürken kafaların karışıklığı bir türlü dinmedi. İşte yaşananların bilimsel açıklaması.

Şehirde yüzler gülüyor. Kar yağışı su kaynaklarına olumlu etki yaparken ekili arazilerin üzeri kardan yorganla örtülmüş oldu. Kar yağışı esnasında yaşanan bir olay ise kafa karışıklığına sebep oldu.

KORKU SALDI

Konya'da dün kar yağışı esnasında 2 kez şimşek çaktığını ve gök gürlediğini görünce şaşkına döndü. Kimileri bunun uğursuzluk olduğunu söylese de bilimsel bir açıklama kafa karışıklığının kısmen giderilmesini sağladı.

NEDEN ŞİMŞEK ÇAKIP GÖK GÜRLEDİ?

Kar yağarken şiddetli gök gürültüsünün nedeni denize kıyısı olan bölgelerde kar yağarken deniz üzerindeki kutupsal soğuma.

Genellikle denize kıyısı olan bölgelerde yaşanan kar yağarken şimşek çakmasının nedeni deniz üzerinde aşırı soğuk havanın oması. Sıcak deniz üzerinden buharaşan hava üzerindeki soğuk hava içerisinde hızla yükselmesi ile bulut içerisinde küçük dolu taneleri oluşuyor. Bu doluların bulutun içinde bulunan buz parçalarıyla elektriksel etkileşime geçmesi ile gök gürültüsü oluşuyor.

127-bosalma.jpg

Meteoroloji yetkilileri ise konuya şu açıklamayı getiriyor: "Gökgürültüsü şimşek ve kar yağışı yadırgandı. Çok soğuk olduğu zaman havada dikine gelişen bulutlar oluşuyor. Bu ilkbaharda yaşanan doğa olayının bir benzeri. Bu nedenle de aynı ilkbahardaki gibi gök gürültüsü meydana geliyor. Kar yağarken şimşek çakmaz diye bilimsel bir kural yok. Bu normal bir olaydır. Korkup endişelenmeye gerek yok"

KONYA'DAKİ OLAYIN AÇIKLAMASI

Konya'da dün yaşanan olayın asıl gerekçesi ise şehir üzerine gelen bulutların Akdeniz'den gelmesi. Balkanlar'dan taşınan hava kütlesi Akdeniz üzerinden Konya semalarına taşındı. Hal böyle olunca Konya'daki soğuk hava kütlesiyle karşı karşıya geldi.

konya-tasinan-hava-simsek.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum