Konya’da itikâfa girilecek camiler

Konya’da itikâfa girilecek camiler

Ramazan’ın sonuna yaklaşılırken bazı Müslümanları sünnet-i müekkede olan itikâf heyecanı sardı. Peki, itikâf nedir? İtikâfın adabı nasıldır? Konya’da hangi camilerde itikâfa girilecek? İşte tüm bu soruların cevapları…

İtikâf, bir camide ibadet niyetiyle durmak demektir. Ramazanın son on gününde itikâf, kifâye olarak sünnet-i müekkede'dir. Cemaatten biri itikâfa girince bu görev diğerlerinden düşmüş olur. İtikâfın şartları, niyet etmek, oruçlu olmak, itikâfı beş vakit cemaatle kılınan camide yapmak ve kadının ayhalî ve lohusa halinde olmamasıdır. Kadın, camide değil, evinde namaz kıldığı odada itikâf yapar.

İtikâfın adabı:

1. Câmilerin en faziletlisinde ve Ramazanın son on gününde itikâfa girmek.

2. İtikâf esnasında sadece hayırlı şeyler konuşmak.

3. Kur'an okumak, hadis-i şerif, peygamberlerin hayatına ait kitaplar okumak.

4. Temiz elbise giymek, güzel koku sürünmek. İtikâfa giren kimse camide yer, içer, uyur ve lâzım olan şeyleri camide alır. Bunlar için dışarı çıkarsa itikâfı bozulur.

HANGİ HALLERDE ÇIKABİLİR?

-Tuvalete gitmek, abdest almak ve gerekli ise gusül yapmak gibi tabiî ihtiyaçları için camiden dışarı çıkar. Cuma namazı aynı yerde değil de başka yerde kılınıyorsa cuma için bulunduğu yerden çıkıp oraya gidebilir. Cenaze namazı için dışarı çıkamaz.

-Kendisine ve malına bir zarar geleceği korkusu ile ve zorla camiden çıkarılması durumunda başka bir camiye geçmek üzere camiden çıkabilir.

-Bu zorunlu haller dışında camiden çıkarsa itikâfı bozulur. İtikâfta olan kimsenin eşi ile cinsel ilişkide bulunması itikâfı bozduğu gibi dokunmak ve öpmekle bir boşalma olursa yine bozulur. İhtilâm olmak (uyku halinde cünüplük meydana gelmesi) itikâfı bozmaz.

-İtikâfa giren kimse hayırlı ve iyi işler söylemeli, kötü sözlerden sakınmalıdır.

RAMAZAN’IN SON 10 GÜNÜ

İhlâs ile itikâf yapan mü'min, bir süre dünya işlerinden ayrılarak Allah'a yönelir. Düşmanı olan şeytanın şerrinden en sağlam kaleye sığınmış, Allah'ın evi olan camide onun sonsuz rahmetine iltica etmiş olur. Bu durumda olan bir mü'min, Allah'ın evinde onun misafiridir. Ev sahibine lâyık olan da misafirine ikramda bulunmaktır. Peygamber Efendimiz, vefat edinceye kadar Ramazanın son on günü itikâfa devam etmişlerdir. (Diyanet)

29 Temmuz Pazartesi gününden itibaren itikafa girilebilecek...

Konya merkezde itikâfa girilecek camiler şöyle:

Karatay: Kalenderhane Camii, Piri Mehmet Paşa Camii, Hasşehir Hacı İzzet Bezirci Camii, Karaimam Camii, Hacı Musa Efendi Camii.

Meram: Kapu Camii, İplikçi Camii, Sahib-i Ata Camii, Nasuhbey Camii, Alavardı Aksarnıç Camii, Aydoğdu Büyük Camii, Havzan Yeşil Camii, Konevi Camii, Necip Fazıl Camii, Öğretmenevleri Camii, Akkabak Mehmet Ağa Camii, Amberreis Camii, Kırkbirevler Hz. Osmancamii, Salih Paşa Camii, Sultan Velet Camii, Tılırılmak Camii, Uzunharmanlar Ulu Camii, Uzunharmanlar Yeşil Camii, Evliya Çelebi Camii, Ortatatlı Camii, Ravzatünnur Camii

Selçuklu: Aliye İzzet Begoviç Camii, Beyazıt Camii, B.Hersek Yunus Emre Camii, Hafız Halil Necati Coşan Camii, Hafıza Leyla Camii, İhsaniye Kurşuncular Camii, Uhut Camii, Mehmet Akif Ersoy, Mürsemen Camii, Otogar Zeki Altındağ Camii, Özdilek Camii, Selçuklu Merkez Camii.