Konya'da ‘Geleceğin Sendika Liderleri’ eğitim programları sürüyor

Konya'da ‘Geleceğin Sendika Liderleri’ eğitim programları sürüyor

Eğitimciler Birliği Sendikası Konya Üniversite Şubesinin Milli Akademi ile birlikte düzenlemiş olduğu ‘Geleceğin Sendika Liderleri’ eğitim programları serisinin sekizincisi Konya Öğretmenevi’nde gerçekleştirildi.

Eğitimciler Birliği Sendikası Konya Üniversite Şubesinin Milli Akademi ile birlikte düzenlemiş olduğu ‘Geleceğin Sendika Liderleri’ eğitim programları serisinin sekizincisi Konya Öğretmenevi’nde gerçekleştirildi.

Her hafta bir konunun alan uzmanı akademisyenlerce Geleceğin Sendika Liderleri ile müzakere edildiği program serisinin bu haftaki konusu ‘Türk Dış Politikası ‘Bölgesel Tehditler, Fırsatlar’ başlığında iki bölüm halinde Necmeddin Erbakan Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Sayın tarafından sunuldu.

Sunumun ilk bölümünde ‘Uluslararası Politikada Neler Oluyor?’ sorusu etrafında mevcut durum analizi yapıldı. Mevcut politik aktörlerin kapasiteleri, öncelikleri tartışıldıktan sonra Doç. Dr. Yusuf SAYIN Rusya-Ukrayna Savaşını mihvere alan bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda;

‘* Dünya yeni bir aşamaya giriyor.

  • Mesele Ukrayna değil.
  • Hobbesyen bir döneme giriyoruz. Yani herkesin herkesin kurdu olduğu ve anarşi-düzensizliğin olduğu bir dönem başladı.
  • Çin'in ekonomik gücüyle desteklenen bir Rus yaklaşımı sahada hakim. Uluslararası ilişkilerin mevcut konjonktürü, Anglo-Amerikan X Rusya rekabeti/çatışmasından ziyade, Çin ile olan süreçle şekilleniyor.
  • Batı gittikçe gömlek değiştiriyor. Sanayideki değişimler toplumsal değişimleri de beraberinde getiriyor. Batı; Bauman'ın dediği gibi çok şeyi kaybetti, kaybediyor. Bundan dolayı da köklü değişimler yaşıyor.’

egggg.jpg

Tespitleri detaylı bir şekilde Sendika Liderleri ile tartışıldı.

Ardından Hindistan’ın yakın gelecekte önemli bir güç olacağı ve Çin-Rus ittifak sistemine mi, Anglo-Amerikan ittifak sistemine mi dahil olacağı hususlarının geleceğin dünyasını şekillendireceğini söyledi.

Doç. Dr. Yusuf Sayın sunumunun son bölümünde Türkiye’nin normatif ve değer eksenli dış politikası ile tüm taraflar ile iletişimi önceleyen politik dilinin dünyada büyük ilgi uyandırdığını Guardian gazetesindeki analiz çerçevesinde açıkladı.

‘Rusya'ya uygulanacak yaptırımlar Türk ekonomisini etkileyebilir.’ Uyarısı ile

‘Ukrayna, ABD ve Rusya için ancak bir mücadele sahası, umursayan yok. Bu durum güçlü olmayı gerektiriyor.’ Tespiti ile uluslararası ilişkilerin insani değerleri ikincil gören, çıkar endeksli boyutunun altını çizdi.

Soru-Cevap kısmında bir Sendika Liderinin sorusu üzerine Doç Dr. Yusuf Sayın; "Afrika ve Uralların Doğusunun insanlığın yeni yayılma bölgeleri olduğu, Çin, Orta Asya Türkistan coğrafyasına sarkmaya başladı. Bu bölge yeni krizlere hazırlıklı olmalı" dedi.

Son olarak Dağlık Karabağ’da işgali sona erdiren son süreç ile Türkiye için stratejik öneme sahip Laçin Koridoru hakkında bilgileri ardından Eğitimciler Birliği Sendikası Konya Üniversite Şube Başkanı Şenol Metin'in Doç. Dr. Yusuf Sayım’a teşekkürü ve günün anısı hediye takdimi ile program sona erdi.

egg.jpg

eggg.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum