Konya’da ‘Fetih Haftası’ düzenlenmeli

Konya’da ‘Fetih Haftası’ düzenlenmeli

Konya’nın 1074’de fethedildiğini ve 1102’de de Selçuklu Devleti’nin başkenti olduğunu hatırlatan Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Güçlü, “Selçuklu tarihini hafızalara kazımak adına Haziran’ın ilk haftası “Konya Fetih Haftası” düzenlenmeli dedi

Konya Aydınlar Ocağı’nın Salı Sohbetlerinde, Konya’yı 1074’de fetheden ve İznik’i başkent yaparak Türkiye Selçuklu Devleti’ni kuran “Anadolu Fatihi Kutalmışoğlu Süleyman Şah” konuşuldu.

Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Kutalmışoğlu Süleyman Şah’ın 1045’de, o sıralarda Büyük Selçuklu Devleti'nin elinde bulunan Horasan’da doğduğunu ve “kut” almış soylu bir aileden geldiğini belirterek “Kutalmışoğlu, kumandanlık yapmak için yetiştirilmişti ve her seferine gâzâ niyetiyle çıkardı. 1085’deki Halep Seferi ise onun son seferi oldu. Türk-İslâm tarihinin ünlü ve büyük simalarından biri olan Konya fatihi Süleyman Şah’ın, bu vatan toprakları üzerinde hâkimiyet kurmamızdaki hissesi son derece büyüktür. Onun 41 yıllık kısa denilebilecek hayatı, Horasan’dan İzmit’e, Kafkaslar’dan Suriye’ye kadar uzanan bir coğrafya içinde mücahede, fetih ve zaferlerle geçmiştir” dedi.

KONYA 1074’DE FETHEDİLDİ

Konya’nın fethiyle ilgili önemli açıklamalar da yapan K.A.O Başkanı Dr. Mustafa Güçlü,  “Anadolu’nun kapılarını kapanmamak üzere açan Malazgirt zaferinden sonra, Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan, Anadolu’daki fütuhâtın devam etmesi için Süleyman Şah’ı vazifelendirdi. O, bir dâvâ adamına yaraşır şuur ve mesuliyet duygusuyla on yıl zarfında boğazlardan Suriye’ye kadar olan toprakları hâkimiyetine aldı. Kutalmışoğlu, Malazgirt zaferinden sonra Anadolu’ya geçti. Yanında Artuk, Tutuk, Danişmend, Saltuk Beyler gibi büyük komutanlar vardı. Kızılırmak’a kadar hiçbir mukavemetle karşılaşmayan Süleyman Şah, Konya ve havalisini Rumlar’dan 1974’de fethetti” dedi. Anadolu’yu tamamen aldıktan sonra Efendimiz’in (s.a.v.) hedef olarak gösterdiği Konstantiniyye’yi fetheden kumandan olma arzusu üzerine Süleyman Şah’ın, 1075 yılında Bizans’a çok yakın bir şehir olan İznik’i fethettiğini kaydeden Güçlü, şunları dile getirdi: “Bunun üzerine Sultan Melik Şah, kendisine bir ferman göndererek, ona merkezi İznik olmak üzere Anadolu Sultanlığı’nı verdi. Bu tarihten sonra Anadolu Selçuklu Devleti’nin Sultanı olarak anılacak olan Süleyman Şah, Sultan Melik Şah’a bağlı, büyük ve güçlü komutanlardan biri durumuna geldi. Anadolu’da güçlü bir devletin kurulmasıyla bu topraklarda yaşayan Türkmenler büyük gruplar halinde Süleyman Şah’ın hâkimiyeti altına girmeye başladılar. Daha sonraki yıllarda Süleyman Şah, Marmara havzasındaki diğer şehirler ile Kocaeli Yarımadası’nı da alarak İstanbul Boğazı’na kadar dayandı. Bu sıralarda Bizans’taki taht kavgalarından da istifade etmesini bilen Kutalmışoğlu, devletini güçlendirerek 1078’de karargâhını Üsküdar’a kurdu. 1080’de Süleyman Şah, boğazın Anadolu yakasına gelir. Burada bir gümrük idaresi kurarak, geçen gemilerden vergi alır. Böylece Bizans’ın boğazdaki hâkimiyetine son verir.”

KUTALMIŞOĞLU’NUN TÜRBESİ HALEP’TE

Bizans’la 1081’de yaptığı Dragos Çayı Antlaşması’ndan sonra 13 Ocak 1085’de stratejik öneme hâiz ve güçlü kaleleri olan Antakya’yı fethederek Hıristiyanlığın son kalesini de yıkan Müslüman Anadolu Fatihi Süleyman Şah’ın, İslâm geleneğine uygun olarak şehirde bulunan en büyük kiliseyi camiye çevirerek 120 müezzinle ezan okutturduğunu ve “Hristiyan halka iyi davranmaları, onlardan hiçbir şey almamaları ve halka adil davranmaları için” bir emir nâme çıkarttığını kaydeden Güçlü, 

Suriye seferinde iken 5 Haziran 1086 tarihinde şehit olan Konya Fatihi Kutalmışoğlu Süleyman Şah’ın türbesinin, Caber Kalesinde olmayıp Halep’in Karakozak Köyü’nde bulunduğunu söyledi.

KONYA’DA FETİH GÜNLERİ YAPILMALI

Konya’nın hangi Selçuklu Sultanı tarafından kaç yılında fethedildiğini ve ne zaman başkent olduğunun günümüz nesli tarafından pek bilinmediğini dile getiren Güçlü, “Konya, Türkiye Selçuklu Devleti Sultanı Kutalmışoğlu Süleyman Şah tarafından 1074’de (gün ve ayı bilinmiyor) fethedildi. Selçuklu Sultanı 1. Kılıçarslan tarafından 1102’de Başkent yapıldı” dedi. Güçlü, Konya’yı idare edenlere de şu teklifi yaptı. “Konya’nın ne zaman fethedildiği ve başkent olduğu günümüz nesli tarafından bilinmemektedir. Geçmişimize sahip çıkmak ve Selçuklu tarihini hafızalara kazımak adına Haziran’ın ilk haftası “Konya Fetih Haftası” veya “Konya Fetih Şenlikleri Haftası” adı altında ilmi, sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlenmelidir.”