Konya'da Dev Küresel Buluşma: Gıdanın Geleceği Selçuklu’da Şekilleniyor

Konya'da Dev Küresel Buluşma: Gıdanın Geleceği Selçuklu’da Şekilleniyor

Selçuklu Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen UCLG-MEWA Forumu başladı. 11 ülkeden 136 temsilci, gıda güvenliği ve yenilikçi çözümler için Konya'da buluştu.

Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi, uluslararası arenada son derece kritik bir organizasyona ev sahipliği yapıyor. "Liderlik, Dönüşüm ve Refah" temasıyla düzenlenen UCLG-MEWA Yenilikçilik ve Gıda Sistemleri Forumu, renkli bir açılış programıyla kapılarını araladı. Şehirlerin gıda güvenliği, ekonomik kalkınma ve teknolojik yenilikler karşısında alacağı aksiyonların kapsamlı şekilde ele alındığı dev organizasyon; 11 ülkeden 136 yerel yönetim temsilcisi, uzman ve paydaşı aynı çatı altında bir araya getirdi.

aw756096-05.jpg

Başkan Pekyatırmacı: "Yenilikçi Fikirler Şehirleri Büyütecek"

Organizasyonun ev sahibi olan Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, forumun açılışında yaptığı konuşmada uluslararası bir buluşmaya ev sahipliği yapmaktan duydukları gururu dile getirdi. 81’i yurt içinden, diğerleri ise MEWA bölgesindeki 11 farklı ülkeden olmak üzere toplam 136 katılımcıyı ağırladıklarını belirten Pekyatırmacı, şunları söyledi:

"Artık tüm şehirlerimiz için inovasyon son derece önemli. Yenilikçi fikirlerin ortaya çıkması ve bu fikirlerle şehirlerimizin kalkınmasına, insanlarımızın huzur, refah ve ekonomik seviyelerinin yükselmesine katkıda bulunmak en temel amacımız. Bu forum; gençler, kadınlar ve dezavantajlı gruplar için yeni fırsat pencereleri açacaktır."

Ayrıca Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın Dünya Belediyeler Birliği (UCLG) Başkanı seçilmesinin ardından ilk genel kurul sonrası toplantının Konya'da yapılıyor olmasının da tarihi bir anlam taşıdığı vurgulandı.

Başkan Altay: "Şehirler Çözümün Ve Yeniliğin Ana Merkezidir"

Konya Büyükşehir Belediye ve UCLG Başkanı Uğur İbrahim Altay, kentlerin günümüzde iklim krizinden gıda güvenliğine kadar çok boyutlu krizlerle karşı karşıya olduğunu hatırlattı. Şehirlerin sadece sorunların yaşandığı yerler değil, çözümün üretildiği merkezler olduğunu vurgulayan Altay:

"Gıda sistemleri, şehirlerimizin geleceğini doğrudan ilgilendiren stratejik bir alandır. Üretimden sofraya, hatta sıfır atık prensibiyle değerlendirilmesine kadar tüm süreci bütüncül planlamalıyız. Çiftçimizin dijital dönüşümüne rehberlik etmeli, özellikle gençlerimizi tarım sektörüne kazandırmalıyız. Konya; güçlü tarımsal kapasitesi ve girişimcilik potansiyeliyle bu dönüşümün öncüsüdür," ifadelerini kullandı.

Vali Akın ve Genel Sekreter Duman'dan 'Küresel Liderlik' Vurgusu

Konya Valisi İbrahim Akın, küresel krizlerin yerel yönetimlerin sorumluluğunu artırdığına dikkat çekerek, bu forumun "Türkiye Yüzyılı" vizyonunun yerel yönetimlerdeki güçlü bir yansıması olduğunu ifade etti.

UCLG-MEWA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Duman ise konuşmasında bölgede kalıcı barışın önemine değindi. Selçuklu Belediyesi’nin sürdürülebilir kalkınma ve girişimcilik alanında örnek bir model oluşturduğunu belirten Duman, MEWA bölgesinin ürettiği ortak aklın artık küresel siyasete yön verdiğini söyledi.

Tarihten Geleceğe Gıda Köprüsü: Çatalhöyük'ten İnovasyona

Açılışta konuşan Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, gıdanın insanlık için varoluşsal bir ihtiyaç olduğuna değindi. Anadolu’nun ve özellikle Çatalhöyük'ün insanlık tarihinde tarımın profesyonel anlamda başladığı ilk merkezlerden biri olduğunu hatırlatan Eker, inovasyon ve gıda sistemleri konusunun Konya gibi köklü bir tarım ve sanayi kentinde tartışılmasının son derece anlamlı olduğunu belirtti.

Protokol konuşmalarının ardından aile fotoğrafı çekilen forum, iki gün boyunca sürecek olan panel, strateji oturumları, komite çalışmaları ve Selçuklu Belediyesi'nin inovatif projelerine yapılacak saha ziyaretleriyle devam edecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.