Konya'da da sayı artar mı?

Konya'da da sayı artar mı?

AK Parti'nin Meclis'e sunduğu Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Teklifi, rezerv yapı alanı tanımında önemli bir değişiklik içeriyor. Bu değişiklik, toplumsal sorunlara ve rant iddialarına yol açabilir.

Yasa Teklifi Kabul Edildi: Rezerv Yapı Alanı Tanımı Değişiyor

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda kabul edilen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Teklifi, "rezerv yapı alanı" tanımında önemli değişikliklere neden olacak. Şu an yürürlükteki kanunda "rezerv yapı alanı" olarak tanımlanan alanlar, yeni yerleşim alanları olarak kullanılmak üzere TOKİ'nin veya idarenin talebine bağlı olarak veya resen bakanlıkça belirlenebiliyordu.

Değişiklikle Yeni Yerleşim Alanı Kavramı Kaldırılıyor

Ancak, mevcut yasa teklifi ile "yeni yerleşim alanı olarak" ifadesi maddeden çıkarılıyor ve bu değişiklikle mevcut yerleşim alanları da "rezerv yapı alanı" ilan edilebilecek.

Rant İddiaları Ortaya Atılıyor

Bu durum, CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek tarafından "rant yasasına" dönüşme ihtimali olarak değerlendiriliyor. Zeybek, şehirlerdeki yüksek rant potansiyeline sahip alanların "rezerv yapı alanı" ilan edilerek kamulaştırılabileceğine dikkat çekiyor.

Anayasa Hakkına Aykırılık İddiaları

"Rezerv alanı ilan etmek suretiyle deprem ya da doğal afet riski taşımadığı halde ev ve işyerlerinin devlet mülkiyetine geçirilmesi, bireysel mülkiyet hakkının ihlal edilmesi gibi konular, anayasaya aykırılık teşkil edecektir" diyor.

Afetlerin Ekonomik Fırsatçılığa Dönüşmesi Endişesi

Zeybek, yasa teklifiyle rezerv yapı alanının kapsamının daha da genişletildiğini belirterek, afetlerin "ekonomik fırsatçılığın" bir gerekçesi haline dönüştürüldüğünü ifade ediyor.

Toplumsal Sorunlara Yol Açabilir

Ayrıca, şehir merkezlerinde yasayla getirilen "rezerv alan" tanımının, gelecekte ciddi toplumsal sorunlara yol açma olasılığına işaret ediyor. Zeybek, "Bu mesele doğru yönetilemezse, önümüzde çok sayıda mahalli ve riskli alanın ortaya çıkabileceğine, sosyolojik ve toplumsal açıdan yeni sorunlara yol açabileceğine" dikkat çekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.