Konya'da da görülen gökyüzündeki ışıklı cisimlerin ardından Elon Musk çıktı

Konya'da da görülen gökyüzündeki ışıklı cisimlerin ardından Elon Musk çıktı

Türkiye’nin İstanbul başta olmak üzere Konya dahil bir çok noktasından gökyüzünde sıralı bir şekilde yüzlerce ışık görüntülendi. Merak uyandıran ışıklar Elon Musk'ın uzay taşımacılığı şirketi SpaceX'in 22 Nisan'da uzaya gönderdiği Starlink uyduları çıktı

Türkiye'nin pek çok kentinden görülen gökyüzündeki ışıkların sebebi nedir? Vatandaşların gökyüzünde gördüğü ışıkların görüntülerini sosyal medyadan paylaşmasının ardından gökyüzündeki ışıkların detayları merak konusu oldu. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, gökyüzündeki parlamaların Starlink Leo Uyduları Güneş Panellerinden kaynaklandığını açıkladı.

Başta İstanbul olmak üzere Konya ve bir çok şehirde 22.00 sıralarında gökyüzünde görülen ışıklı cisimler, heyecana ve paniğe neden oldu.. Konya'nın bir çok semtinden sosyal medya kullanıcıları da ışıklı cisimlerle ilgili paylaşım yaptı.

Vatandaşlar tarafından cep telefonu kamerasıyla görüntülenen belirsiz cisimler, bir kaç dakika sonra gözden kayboldu. Görüntülerin Elon Musk'ın kurucusu ve CEO'su olduğu uzay taşımacılığı şirketi SpaceX'in 22 Nisan'da uzaya gönderdiği Starlink uyduları olduğu iddia edildi. Findstarlik.com'daki verilere göre yerel saat 22.00'da görüldüğü kayıtlara geçti.

Starlink uyduları nedir?

Uzay taşımacılığı şirketi SpaceX'in uzaya gönderdiği Starlink uydularının her biri 260 kg ağırlığında. Ve yaklaşık olarak dikdörtgen bir masa büyüklüğünde. Üzerinde 4 tane güçlü anten bulunan uydular bu antenler sayesinde hem kendi aralarında hem de dünyayla haberleşebiliyorlar. Uydular enerjisini üzerinde akordiyon şeklinde açılan güneş panellerinden elde ediyor.

Starlink uyduları iyon motorlarının itki gücüyle hareket ediyorlar ve bu güçle manevra yapıyorlar. Yörüngede yükseliyor, alçalıyor. Eğer bir çarpışma durumu olursa yönünü değiştiriyor. Ve görev süresi bittikten sonra ki normal uydulara göre daha kısa bir süre bu, kendisini atmosfere sokarak yakarak imha edebiliyorlar.

Starlink, iyon motorlarında kripton yakıtı kullanan ilk uzay aracı olarak tarihe geçti. Bunlar dışında uydu cihazında hassas bir navigasyon cihazı da yer alıyor.

Starlink, iyon motorlarında kripton yakıtı kullanan ilk uzay aracı olarak tarihe geçti. Bunlar dışında uydu cihazında hassas bir navigasyon cihazı da yer alıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.