Konya'da çocukların beklediği Şivlilik 2023 ne zaman? Büyükşehir 200 bin çocuğu şivlilik paketi ile sevindirecek

Konya'da çocukların beklediği Şivlilik 2023 ne zaman? Büyükşehir 200 bin çocuğu şivlilik paketi ile sevindirecek

Konya'da çocukların sabırsızlıkla beklediği 3 ayların gelişinin kutlandığı 'şivlilik' için geri sayım başladı. Minik Konyalılar şivlilik çantalarını hazırlarken, Konya Büyükşehir Belediyesi, tüm anaokulu ve ilkokul öğrencilerine şivlilik paketi hazırladı

Konya'da üç ayların gelişinin bir şölen havasında kutlandığı gecenin ertesi günü şivlilikle sürecek. Mübarek Ramazan Ayı’nı içinde bulunduran üç aylar öncesinde Konya'da tatlı bir heyecan var. Peki 2023 Fener Alayı ve Şivlilik ne zaman? Konya Büyükşehir Belediyesi Şivlilik paketleri kimlere verilecek ve ne zaman dağıtılacak? İşte detaylar..

Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya'ya özgü bir gelenek olan şivlilik kültürünün yaşatılması amacıyla 31 ilçedeki 200 bin anaokulu ve ilkokul öğrencisine şivlilik sevinci yaşatacak.

Konya Büyükşehir Belediyesi, 31 ilçedeki tüm anaokulu ve ilkokul öğrencilerini "Şivlilik" hediyeleriyle sevindirecek. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya'nın binlerce yıllık köklü tarihiyle kadim geleneklere sahip bir şehir olduğunu ifade ederek, mübarek üç ayların gelişinde kutlanan şivlilik kültürünün de bu değerlerden birisi olduğunu söyledi.

Başkan Altay: “31 ilçemizde 200 bin çocuğumuz şivlilik sevinci yaşayacak”

Yalnızca Konya'ya özgü olan şivlilik geleneğinin mübarek üç aylarla özdeşleştiğini belirten Başkan Altay, bu kültürü yaşatmanın ve sonraki nesillere aktarmanın kendileri için önemli bir vazife olduğunu dile getirdi.

Şivlilik günlerinde şehirde ortaya çıkan dayanışmanın, birlik ve beraberlik ruhunun tüm dünyaya örnek olması gerektiğini vurgulayan Başkan Altay, "Büyükşehir Belediyesi olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da çocuklarımıza şivlilik sevinci yaşatmanın heyecanını duyuyoruz. Konyamızın 31 ilçesindeki tüm anaokulu öğrencilerimiz ile ilkokul 1. 2. 3. ve 4'üncü sınıfa giden toplam 200 bin öğrencimize karne günü şivliliklerini hediye edeceğiz. 31 ilçemizdeki tüm okullarımıza cuma günü çocuklarımıza dağıtılmak üzere hediyeleri teslim ediyoruz. Amacımız hem şivlilik geleneğini yaşatmak hem de çocuklarımızın ara tatile mutlu girmelerini sağlamak. Büyükşehir olarak bu özel günde yavrularımızı mutlu etmek için gayret ediyoruz. Onların mutluluğu şehrimizin mutluluğu demek" ifadelerini kullandı.

Başkan Altay: “31 ilçemizde 200 bin çocuğumuz şivlilik sevinci yaşayacak”

ŞİVLİLİK 2023 NE ZAMAN?

Mübarek üç ayların gelişi vesilesiyle Konya'da yüzyıllardır sürdürülen ve şehirde ayrı bir heyecan oluşturan "Şivlilik" geleneği, bu yıl da coşkuyla yaşatılıyor. Üç ayların başlangıcı olan Regaip Kandili sabahı dağıtılan Şivlilik, bu sene Regaip Kandili'nin, 26 Ocak Perşembe gününe denk gelmesi nedeniyle 25 Ocak Çarşamba akşamı fener alayı ile başlayacak. 26 Ocak 2023 Perşembe günü ise çocuklar Şivliliklerini toplayacak.

Başkan Altay: “31 ilçemizde 200 bin çocuğumuz şivlilik sevinci yaşayacak”

KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ŞİVLİLİK HEDİYELERİ NE ZAMAN VERİLECEK?

Konya'da çocukların Şivlilik hediyeleri, öğrencilerin yarıyıl tatil için karnelerin alacağı 20 Ocak Cuma günü okullarında teslim edilecek.

Konya Büyükşehir Belediyesi, 2022 yılında 123 bin 682 çocuğa Şivlilik hediyesi verildiğini, Şivlilik ve fener alayı kapsamında bugüne kadar toplam hediye verilen çocuk sayısının ise 332 bin 187 olduğunu açıklamıştı.

Konya Büyükşehir 2023te ise 31 ilçedeki anaokulu ve 1. 2. 3. ve 4'üncü sınıfa giden toplam 200 bin ilkokul öğrencisine 20 Ocak Cuma günü şivlilik sevinci yaşatacak.

ŞİVLİLİK NEDİR?

Konya’da Hicri takvime göre üç ayların başlangıcı olan Recep ayının ilk günü çocuklarca yapılan kandil kutlama geleneğine Şivlilik denir. Sabah ellerine birer torba alan çocuklar, kapıları çalarak ''Şivli şivli şişirmiş, erken kalkan pişirmiş, iki çörek bir börek, bize namazlık gerek. Şivliliiiiik...'' diye bağırır.

Ev sahibi, çocuklara eskiden kuru üzüm, leblebi, incir gibi çerezler verirken günümüzde çikolata, bisküvi, şekerleme gibi ikramlıklar dağıtır. Aynı gün birçok evde yağda kızartılmış mayalı hamurdan pişi yapılır ve yufkaların arasına konur. Buna pekmezle yapılmış un helvası da ilave edilebilir. Pişiler komşulara dağıtılır. Çocukların hatırlandığı, mutlu edildiği Şivlilik, birlik ve beraberlik duygularının pekiştirildiği bir gelenektir.

aw948558-03.jpg

Öte yandan Konya'da Selçuklu, Karatay, Meram ve diğer ilçe belediyeleri ile kurum ve kuruluş ve vatandaşlar da evlerinde şivlilik dağıtarak, mübarek 3 ayların başlangıcında çocukları sevindirmenin bereketi ve mutluluğunu yaşıyor.

aw948470-03.jpg

aw948558-04.jpg

aw948470-04.jpg

aw949007-02.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum