Konya'da çocukları heyecan sardı! 2022 Şivlilik ne zaman? Şivlilik Başvuruları başlıyor

Konya'da çocukları heyecan sardı! 2022 Şivlilik ne zaman? Şivlilik Başvuruları başlıyor

Özellikle çocukları oldukça sevindiren şehir adetlerinden biri olan şivlilik Regaib Kandili’nin gelişiyle yani 3 ayların başlangıcıyla birlikte kutlanır. Kapı kapı dolaşan çocuklar büyüklerinden hediyeler alır. Konya'da o gün geldi çattı.

Pandemi gölgesinde geçmeyecek bu yıl ki Şivlilik etkinliklerinde yerel yönetimler de çocukları mest edecek hazırlıklarını tamamladı. Geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından kısıtlanan şivlilik bu sene kuralların esnetilmesiyle birlikte kutlanacak.

Konya Büyükşehir Belediyesi, bu yıl da çocukları sevindirecek. Geçtiğimiz yıl 20 bin dağıtılan şivlilik paketi sayısı bu yıl 100 bine çıkarıldı.

Geçtiğimiz yıl “sivlilik.konya.bel.tr” adresinden başvuruda bulunan 6-10 yaş (2011-2016 doğumlu) arasındaki ilk 20 bin çocuk şivlilik çantalarını almıştı. Başvurusu alınan çocukların aileleri sistemden seçtikleri KOMEK, Bilgehane ve Gençlik Merkezlerinden şivlilik çantalarını teslim alarak büyük sevinç yaşamıştı.

KONYA BÜYÜKŞEHİR 100 PAKETTE NELER DAĞITACAK?OLACAK?

• Ahşap Denge Oyunu

• Kelime Oyun Kartı

• Bambu Çubukları Seti

• Boyama Seti

• Yapboz

• Kuruyemiş

• Sütlü Çikolata Kaplamalı Sütlü Nuga Bar

• Meyve Aromalı Meyve Sulu Şeker

• Çikolata Kaplamalı Aromalı Kek

• Tanıtıcı Broşür

• Boyama Kitabı ve Kalemi

• Kutu ve Paketleme

SELÇUKLU'DA BÜYÜK ŞÖLEN

Konya’da üç ayların başlangıcı olan Receb ayının ilk günü olan ‘Şivlilik’ her yıl coşkuyla kutlanıyor. Şivlilik Haftası bu yıl Selçuklu Belediyesi’nin düzenlediği ‘Şivlilik Çocuk Festivali’ ile dolu dolu geçecek.

Üç ayların gelişi Konya’da Şivlilik ile kutlanıyor. Yüzyıllardır süregelen Şivlilik geleneği Selçuklu Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan ‘Şivlilik Çocuk Festivali’ ile doya doya kutlanacak.

Selçuklu Belediyesi'nin 2-6 Şubat tarihleri arasında düzenleyeceği festivalde; Müzikaller, oyunlar, konferanslar, etkinlikler ile fener alayı da olacak.

Sosyal medya hesabından festival duyurusu yapan Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, "Bu yıl Şivlilik’te çocuklarımız ve ailelerimiz için güzel bir etkinlik planladık.

2-6 Şubat tarihlerinde Selçuklu Kongre Merkezimizde gerçekleştireceğimiz “Selçuklu Şivlilik Çocuk Festivali’nde çoook eğleneceksiniz." diyerek tüm Konyalıları festivale davet etti.

ŞİVLİLİK NEDİR?

Oruç ayı Ramazan’ın başlangıcından altmış gün önce, ilk sınanma Regaib Kandili ile başlar. Üç ayların başlangıcı olan Recep ayı, manevi iklime geçişin ilk işaretlerini içinde barındırır.

Şivlilik, Konya'ya has bir gelenektir. Receb ayının ilk günüdür ve Konya'da 'Şivlilik Günü' olarak kutlanır. Konya halkı bu günü 'İlk Namaz' olarak da adlandırır. Şivlilik, Regaip Kandili'nin ilk gündüzüdür. İki aşamalı olarak kutlanılır.

FENER ALAYI

İlk aşama, bir önceki geceyle başlar. Üç aylar, o sene hangi mevsime denk gelmişse, Şivliliğin kutlanma şekli de ona göre şekillenir. Soğuk kış geceleri, bu kutlama için biraz elverişsizdir, ama yine de kutlama muhakkak yapılır.

Akşam namazından sonra mahallenin bütün çocukları, gençleri, gelinleri mahalledeki en uygun yere toplanırlar. Bu alanda herkesin toplanma amacı “Fener Alayı” denilen kutlamayı gerçekleştirmektir. Mahallenin abileri, kutlama alanını hazırlarken; çocuklar, bakkallardan satın aldıkları, ortasında mum bulunan, kâğıttan yapılmış fenerleriyle gelir, kutlama alanındaki ateşin etrafında halka kurarlar.

ŞİVLİLİK NE ZAMAN?

Hicri Takvime göre üç ayların başlangıcı olarak kabul edilen Recep ayının ilk gününün bir önceki gecesi Regaib Kandilidir. 2022 yılının Recep ayı ise 2 Şubat’ta başlayacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
56 Yorum