Konya’da bayram öncesi bıçakçılarda yoğunluk: Kör bıçak tehlike, keskin bıçak sanat

Konya’da bayram öncesi bıçakçılarda yoğunluk: Kör bıçak tehlike, keskin bıçak sanat

Kurban Bayramı yaklaşırken Konya’da vatandaşlar bıçaklarını biletmek için bıçakçılara akın etti. Ustalar, kör bıçağın hem kurban hem kasap için tehlikeli olduğunu vurguladı.

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Konya’da vatandaşlar, kurban kesimi için hazırlıklarını sürdürüyor. Bu hazırlıkların başında ise bıçak bileme geliyor. Tarihi Bedesten Çarşısı çevresindeki bıçak ustaları, vatandaşların bıçaklarını keskin hale getirmek için yoğun bir mesai harcıyor.

Konya’da bayram öncesi bıçakçılarda yoğunluk: Kör bıçak tehlike, keskin bıçak sanat

Dededen toruna üç kuşaktır aynı tezgâhın başında

Konya’da bıçak bileme işini çocuk yaşta öğrenerek sürdüren Ali Sami Özemiş, bu mesleği dedesi ve babasından devraldığını belirtti. 1942 yılında ustasından işi öğrenen dedesinden itibaren aile geleneğini sürdürdüklerini söyleyen Özemiş, "Bayram öncesi işlerimiz yoğunlaşıyor. Bu meslek bir sene hızlı, bir sene yavaş olur. Bu sene işler biraz daha durgun ama memnunuz" dedi.

"Kör bıçak tehlike, keskin bıçak sanattır"

Bıçak bilemenin önemine değinen Ali Sami Özemiş, bilenmemiş bir bıçağın kurban kesimi sırasında büyük riskler oluşturabileceğini vurguladı. "Bıçak bilenmezse büyükbaş bir kurban yerinden kalkar, ortalığı dağıtır, yaralanmalara sebebiyet verir. Kör bıçak her zaman tehlikelidir. Ama keskin bıçak ustanın elinde güzel bir sanat meydana getirir" diye konuştu.

Konya’da bayram öncesi bıçakçılarda yoğunluk: Kör bıçak tehlike, keskin bıçak sanat

Son güne bırakılan bileme işleri ustaları zorluyor

Özemiş, vatandaşların bileme işlerini son günlere bırakmasının hem kendilerini hem ustaları zor durumda bıraktığını belirtti. Sabah 8’den gece 2-3’e kadar çalıştıklarını aktaran Özemiş, "Bir aydır bıçak biliyoruz ama vatandaşlarımız son güne bırakıyor. Ellerimiz yetişmiyor. Kimine ertesi güne sıra veriyoruz, kimine yetişemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Bileme ücretleri 30 liradan başlıyor

Bıçak bileme ücretleri hakkında da bilgi veren Ali Sami Özemiş, "Bıçak bileme 30 lira. Satırlar 60 liradan başlıyor, ağız durumuna göre 70-80 lirayı buluyor. Et makinesi bıçakları ise büyüklüğüne göre 100 ile 120 lira arasında değişiyor" dedi.

Konya’da bayram öncesi bıçakçılarda yoğunluk: Kör bıçak tehlike, keskin bıçak sanat

Vatandaşlardan bayram tebriği

Kurban Bayramı hazırlıkları kapsamında bıçaklarını biletmeye gelen vatandaşlar da bayramda kurbanlarını keseceklerini belirterek, Türk milleti ve tüm İslam aleminin bayramını kutladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.