Manşetler
Günün Haberleri
Arşiv
Sitene Ekle
Memleket
  • Konya
  • Ekonomi
  • POLİS-ADLİYE
  • Konyaspor
  • Yaşam
  • Konya 15 °C
24
12:28 Temel çalışması yaparken köprü ve yol çöktü
12:18 Afyon'daki fuhuş operasyonunda 12 kadın kurtarıldı
12:08 Kaybolan akıllı kol saatini GPRS ile takip edip buldular
12:06 Çocuk sürücü boş araziye otomobili sakladı, yaya kaçarken yakalandı
11:50 Konyalı çiftçinin merakla beklediği haber: Hububat alım fiyatları açıklandı
11:45 SON DAKİKA... Konya'da ekipler olay yerinde: Kapı açılacak
11:40 27 bin motosiklet denetiminde 29 milyon TL ceza
11:37 Türkiye'de Seçim Nabzı: AK Parti Birinci, CHP Takipte! PKK'nın Fesih Kararı Gölgesinde Anket Sonuçları
11:35 Osmanlı mirası siyez ekmeği yeniden hayat buldu
11:33 Üç Kuşaktır Aynı Meslek
Günün tüm haberleri
  1. Anasayfa

  2. Foto Galeri

  3. Konya

  4. Konya'da 1450'de Abdal Mehmet Külliyesi’nde öğrencilere ikram edilen doğal antibiyotik 'kuzu kelle' şifa deposu

Konya'da 1450'de Abdal Mehmet Külliyesi’nde öğrencilere ikram edilen doğal antibiyotik 'kuzu kelle' şifa deposu

Konya'da 1450'de Abdal Mehmet Külliyesi’nde öğrencilere ikram edilen doğal antibiyotik 'kuzu kelle' şifa deposu 1 111

Konya'da 1450'li yıllarda Abdal Mehmet Külliyesi’nde öğrencilere ikram edilen ve doğal antibiyotik olarak bilinen şifa deposu közde kuzu kelle, günümüzde de dede mesleğini devam ettiren fırıncı Ortaabacı tarafından haftanın belli günlerinde pişiriliyor

Konya'da 1450'de Abdal Mehmet Külliyesi’nde öğrencilere ikram edilen doğal antibiyotik 'kuzu kelle' şifa deposu 2 211

Konya'da 1450'li yıllarda inşa edilen Abdal Mehmet Külliyesi’nde okuyan öğrencilere ikram edilen ve Osmanlı mutfağında da ayrı bir yere sahip olan közde kuzu kelle, 5 saatlik pişme aşamasının ardından sunuma hazır ediliyor.

Konya'da 1450'de Abdal Mehmet Külliyesi’nde öğrencilere ikram edilen doğal antibiyotik 'kuzu kelle' şifa deposu 3 311

Konya’da zamanında Abdal Mehmet Külliyesi’nde okuyan öğrencilere ikram edilen ve halk arasında doğal antibiyotik olarak bilinen közde kuzu kelleye havaların soğumasıyla beraber ilgi arttı.

Konya'da 1450'de Abdal Mehmet Külliyesi’nde öğrencilere ikram edilen doğal antibiyotik 'kuzu kelle' şifa deposu 4 411

Dede mesleği fırıncılığı 50 yıldır sürdüren Mustafa Ortaabacı da haftanın belirli günlerinde müşterileri için közde kuzu kelle hazırlıyor. Yıkanan kuzu kelleler saatlerinde köz haline gelen fırına sürülüyor ve 5 saat boyunca pişiriliyor.

Konya'da 1450'de Abdal Mehmet Külliyesi’nde öğrencilere ikram edilen doğal antibiyotik 'kuzu kelle' şifa deposu 5 511

Fırından çıkartılan kuzu kelleler, piştiği tepsi içerisinde sabaha kadar dinlenmeye bırakılıyor. Sabahın erken saatlerinde vatandaşlara sunulan közde kelle paça, kemiklere fayda konusunda büyük rol de üstleniyor.

Konya'da 1450'de Abdal Mehmet Külliyesi’nde öğrencilere ikram edilen doğal antibiyotik 'kuzu kelle' şifa deposu 6 611

Mustafa Ortaabacı, “Kuzu kelleyi biz de güvendiğimiz, bildiğimiz üretim noktalarından getiriyoruz. Önce soğuk suda ıslatıyoruz. İkinci aşamasında ise güzelce yıkıyoruz. Daha sonra tepsiye sıralayıp akşam saat 7 buçuk civarında köz halindeki fırınımıza sürüyoruz ve 5 saat piştikten sonra çıkartarak soğumaya alıyoruz. Ertesi gün kazanda kırıyoruz, su buharında kebap gibi sunuma hazırlıyoruz“ dedi.

Konya'da 1450'de Abdal Mehmet Külliyesi’nde öğrencilere ikram edilen doğal antibiyotik 'kuzu kelle' şifa deposu 7 711

"Gece pişiriyoruz kelleleri, gündüz fırın alevli olduğu için pişmez”
Özenle hazırlanan kuzu kellenin pişirilmesinin ardından tüketildiğini belirten Ortaabacı, “Fırında kızarttığımız kuzu kellemiz bu şekilde kelle olarak yenir. Bunun çorbası da yapılıyor, o ayrı bir lezzet, bunun müşterileri ayrı, bunun lezzeti ayrı. Bu pişirilen kelleler yarım ve tüm olarak kırılıyor. Yanında kimyon, kekik, karabiber ve pul biberle sadece fırın kebabı yer gibi dili, beyni, yanağı ve gözü olarak yenir. Bunun soğuğu söğüş olarak yapılır ama biz babam babasından, ben de babamdan bu şeklide gördüm ve üçüncü kuşak olduğum için onlarda gördüğümüz bu şekilde. Fırında pişirip su buharında servise sunuyoruz. Bu kelleyi fırınla işimizi bitirdikten sonra akşama kalan köz ile pişiriyoruz. Gece pişiriyoruz kelleleri, çünkü gündüz fırın alevli olduğu için pişmez” şeklinde konuştu.

Konya'da 1450'de Abdal Mehmet Külliyesi’nde öğrencilere ikram edilen doğal antibiyotik 'kuzu kelle' şifa deposu 8 811

“Kellenin her bir tarafında ayrı bir vitamin var”

Konya'da 1450'de Abdal Mehmet Külliyesi’nde öğrencilere ikram edilen doğal antibiyotik 'kuzu kelle' şifa deposu 9 911

Kellenin birçok vitamin içerdiğini anlatan Ortaabacı, “Kellenin her bir tarafında ayrı bir vitamin var. Yani her derde deva diyebiliriz. Mesela kellenin beyni beyne, gözü gözlerimize, atalarımız da demiş ‘gözünün yağını yiyeyim.’ İşte bunu tuzlayarak yemek bile tadı bambaşka oluyor” ifadelerini kullandı.

Konya'da 1450'de Abdal Mehmet Külliyesi’nde öğrencilere ikram edilen doğal antibiyotik 'kuzu kelle' şifa deposu 10 1011

Gençlere tavsiyelerde bulunan fırın ustası Mustafa Ortaabacı, “Fiyatı ise herkesin yiyebileceği bir yemek türü, yarımı 45 lira, tümü 90 lira. Şimdi gençlerimiz genellikle fastfood ürünler yiyorlar. Gençlerimize diyorum ki, bu vitamin dolu lezzeti bir kere tatmalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.

Konya'da 1450'de Abdal Mehmet Külliyesi’nde öğrencilere ikram edilen doğal antibiyotik 'kuzu kelle' şifa deposu 11 1111
Memleket © 2005
Anasayfa
Künye
İletişim
Gizlilik İlkeleri
Sitene Ekle
  • Konya Haberleri
  • Selçuklu Haberleri
  • Karatay Haberleri
  • Meram Haberleri
  • Mevlana Haberleri
Haber Portalı Yazılımı
Memleket
Haberler
  • Son Haberler
  • Manşetler
  • Konya
  • Ekonomi
  • POLİS-ADLİYE
  • Konyaspor
  • Yaşam
  • Dünya
  • Spor
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Kültür Sanat
  • Sağlık
  • EĞİTİM
  • Yerel Gündem
  • Türkiye
  • İlçeler
  • Gündem
  • Politika
Diğer İçerikler
  • Foto Galeri
  • Web Tv
  • Yazarlar
  • Gazete Manşetleri
Kurumsal
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Kullanım Şartları
  • Geliştiriciler İçin