Konya Valiliği'nden son dakika açıklaması! Yasaklandı

Konya Valiliği'nden son dakika açıklaması! Yasaklandı

Türkiye'de ilk olarak İstanbul'da yasaklanan asker uğurlama törenleri Konya'da da yasaklandı. Koronavirüsle mücadele kapsamında İstanbul, Hatay, Maraş ve Kayseri’de asker uğurlama törenleri yasaklanmıştı.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında ilk olarak İstanbul'la başlayan asker uğurlama törenlerinde sosyal mesafeye uyulmaması nedeniyle gözlemlenen vaka artışlarının ardından, bazı illerde söz konusu törenlere yasak getirildi.

Son olarak Hatay, Maraş ve Kayseri’de de asker uğurlama törenleri yasaklandı. Konya'da da Valilik madde madde gerekçeleriyle asker uğurlamanın yasaklandığını ilan etti.

KONYA İL HIFZISSIHHA KURULU KARARI ŞU ŞEKİLDE:

Tüm Dünya’da etkisi görülen Covid19 salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetebilmek adına hayatın her alanına yönelik tedbirler Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda alınmakta ve uygulanmaktadır.

İçerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminde, salgınla mücadelenin genel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra her bir faaliyet alanı/iş kolu için alınması gereken önlemler ayrı ayrı belirlenerek bu kural ve tedbirler çerçevesinde faaliyetlerin sürdürülmesi sağlanmaktadır.

Öte yandan son zamanlarda başta fiziki mesafe kuralı olmak üzere pandemi tedbirlerinin ihlal edilerek asker uğurlama törenlerinin/eğlencelerinin gerçekleştirildiği gözlemlenmektedir. Asker uğurlamaları, başta askerlik yükümlüleri olmak üzere bu ortamlarda bulunan vatandaşlarımızın sağlığını ve ülkemizin salgın ile mücadelesindeki başarısını riske atmaktadır.

İçişleri Bakanlığının İlgi (a) 07.07.2020 tarih ve 10889 sayılı genelgelerine istinaden, asker uğurlama törenlerinin/eğlencelerinin oluşturabileceği riski önlemek adına, Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27 ve 72’nci maddeleri uyarınca gerekli kararların alınması gerekmektedir.

Bu kapsamda,

1. Kontrolsüz kalabalıkların oluşmasına neden olan, fiziki mesafe kurallarına aykırılık teşkil eden asker uğurlamalarına (açık ya da kapalı yerlerde eğlenceler düzenlenmesi, araç konvoyu oluşturulması, toplu uğurlama vb.) hiçbir şekilde müsaade edilmemesine,

2. Otogar, gar, havaalanı gibi yerlerden yapılacak uğurlamalara askerlik yükümlüsünün birinci derece yakınlarının (kardeşleri dahil) katılmasına izin verilmesine, bunun dışında akraba, tanıdık, arkadaş vb. kişilerin katıldığı toplu uğurlamalara kesinlikle müsaade edilmemesine,

3. Askerlik yükümlülerinden, askerlik şubelerinden sevk işlemleri (sülüs belgesi verilirken) yapılırken birliğine teslim olacağı dönemi kapsayacak şekilde başta fiziki mesafe kuralı olmak üzere pandemi tedbirlerini ihlal edecek uğurlama/tören/eğlence/konvoy gibi aktivitelerde bulunmayacaklarına dair, İçişleri Bakanlığının İlgi (a) 07.07.2020 tarih ve 10889 sayılı genelgeleri ekinde gönderilen taahhütnamenin alınmasına,

4. Askerlik şubelerince, askerlik yükümlüsünden alınan taahhütnamenin bir örneğinin ilgili Kaymakamlıklara bildirilmesine,

5.Toplum sağlığı açısından oluşturduğu riskin yönetilebilmesi amacıyla, Kaymakamlıklarca, pandemi kurallarına aykırı şekilde asker uğurlaması, eğlencesi, töreni veya konvoyu yapması nedeniyle hakkında idari ya da adli işlem tesis edilen askerlik yükümlülerine dair bilgilerin ilgili askeri birliğe (bu kişilerin teslim olacağı) bildirilmesinin sağlanmasına,

Yukarıda alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılmasına, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına, özellikle sevk dönemlerinde denetim ve kontrollerin artırılmasına karar verilmiştir. 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Etiketler :