Konya tarım sektöründe zirvede

Konya tarım sektöründe zirvede

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı 2022 yılı GSYH verilerine göre, İstanbul yüzde 30,4'lük payıyla öne çıkarken, Konya tarım sektöründe liderliği elinde tuttu. İşte ayrıntılar...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2022 yılı Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerine göre, İstanbul ekonomik büyümede önemli bir rol oynadı. İstanbul, 4 trilyon 564 milyar 280 milyon TL'lik GSYH ile yüzde 30,4'lük pay alarak Türkiye genelinde ilk sırayı elde etti. İstanbul'u sırasıyla Ankara ve İzmir takip etti.

Kişi başına GSYH sıralamasında ise Kocaeli, 302 bin 772 TL ile lider konumda bulunurken, bu alanda İstanbul ve Tekirdağ da önemli bir performans sergiledi. Şanlıurfa, Ağrı ve Van ise kişi başına GSYH'de alt sıralarda yer aldı.

GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde, İstanbul'un tarım, ormancılık, balıkçılık ve diğer hizmet faaliyetleri hariç tüm sektörlerde lider olduğu görüldü. İstanbul, bilgi ve iletişim faaliyetleri ile finans ve sigorta faaliyetlerinde yüksek paya sahipken, Konya tarım sektöründe yüzde 6,2'lik pay ile öne çıktı. Ankara ise diğer hizmet faaliyetlerinde lider konumda bulundu.

İstanbul'un toplam GSYH'si içinde en yüksek payı yüzde 36,5 ile hizmetler sektörü alırken, sanayi ve mesleki, idari, ve destek hizmet faaliyetleri de önemli bir rol oynadı.

Zincirlenmiş hacim endeksiyle GSYH büyümesine göre, 2022 yılında en fazla artışı gösteren iller sırasıyla Antalya, Kırşehir ve Kilis olurken, en fazla azalışı ise Artvin, Erzincan ve Karabük yaşadı.

Son olarak, İstanbul'un yüzde 2,46'lık katkısıyla Türkiye GSYH büyümesine öncülük ettiği belirlendi. Antalya ve Ankara da bu büyümeye önemli ölçüde destek sağladı. Ancak, Osmaniye, Elazığ ve Hatay ise büyümeye olumsuz katkı yapan iller arasında yer aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum