Konya SMMMO Başkanı Erdal'dan karekod açıklaması! 1 Eylül'de başlıyor

Konya SMMMO Başkanı Erdal'dan karekod açıklaması! 1 Eylül'de başlıyor

Konya SMMMO Başkanı Abdil Erdal, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan yeni tebliğe göre 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren düzenlenen elektronik belgelerde karekod veya barkod bulundurulması gerektiğini belirterek, açıklamalarda bulundu

GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından yayımlanan yeni tebliğe göre 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren düzenlenen elektronik belgelerde karekod veya barkod bulundurulması gerektiğini belirten Konya S.M. Mali Müşavirler Odası Başkanı Abdil Erdal, GİB tarafından en son 27 Temmuz 2023 tarihinde yayımlanan kılavuzla birlikte hangi belgelerde karekod bulunması gerektiği ve bu belgelerdeki karekodların hangi bilgileri içermesi gerektiği ile ilgili tüm bilgilerin yayımlandığı belirtti.

Başkan Abdil Erdal, ”Elektronik belgelerin çoğunluğunda karekod kullanımı zorunlu hale getirilmiştir. 1 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe girecek olan e-belgelerde karekod kullanma zorunluluğuyla, karekodda belirli bilgilerin bulunması gerekmektedir. Kısaca e-belgede karekod zorunluluğu tek başına yeterli değil. Karekodda mutlaka bazı bilgilerin yer alması gerekiyor. Bu bilgiler ise elektronik belge türlerine göre farklılıklar gösteriyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımladığı kılavuzda hangi belge türünde hangi bilgilerin ne şekilde yer alacağı belirlenmiştir. Mükellefler, bu bilgiler doğrultusunda belgelerine karekodları eklemek durumunda. Düzenledikleri e-belgelerde kılavuzdaki şartları karşılayacak şekilde karekod eklemeyen işletme sahipleri, cezai yaptırımla karşı karşıya kalacaktır” dedi.

HANGİ E-BELGELERDE KAREKOD ZORUNLU?

Karekod zorunluluğu bulunan belgelerle ilgili açıklama yapan Başkan Abdil ERDAL;”GİB sistemlerinde e-belgelerin elektronik ortamda sorgulanması, doğrulanması ve görüntülenmesine imkân vermek üzere; e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu, e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi, e-Döviz ve Kıymetli Maden Alım Satım Belgesi ve e-Adisyon uygulamalarında düzenlenen belgelerde “Karekod” bulunması zorunluluğunun 01.09.2023 tarihinden itibaren başladığı GİB tarafından duyurulmuştur.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.