Konya 'Sessiz Çığlık'larla Doğu Türkistanlı kadeşlerinin yanında

Konya 'Sessiz Çığlık'larla Doğu Türkistanlı kadeşlerinin yanında

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde Konya'da düzenlenen "Sessiz Çığlık" eylemiyle Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlalleri protesto edildi.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde bir araya gelen birçok sivil toplum kuruluşunun üyeleri ve binlerce duyarlı vatandaş Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerine "Sessiz Çığlık" eylemiyle tepki gösterdi. Konya Kılıçarslan Meydanı'nda toplanan kalabalık sessiz çığlıklar atarak, Kayalı Park’a kadar yürüdü.

ihh2-001.jpg
HH İnsani Yardım Derneği Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Uysal, burada yaptığı konuşmada, Doğu Türkistan'ı yalnız bırakmadıkları için kalabalığa teşekkür etti. Müslüman Uygurların her türlü hak ihlaline maruz bırakıldığını söyleyen Uysal, “2017 yılından itibaren Uygurlar, Doğu Türkistan‘da inşa edilen zorunlu Politik Eğitim Kampları’na veya hapishanelere gönderilmekte, beyin yıkamaya tabi tutulmaktadır. Halen 16 toplama kampı bulunuyor. Çin’in ‘eğitim kampı’ olarak adlandırdığı, Nazi Almanyası uygulamalarını andıran bu toplama kamplarında, 1 ila 3 milyon insan bulunmaktadır. Bu, her Uygur ailesinden en az bir kişinin söz konusu kamplarda tutuklu olduğu anlamına gelmektedir. Uygurlar kendi inançlarını değiştirmeye ve komünist parti ideolojisine boyun eğmeye zorlanmaktadırlar” dedi.

ihh4-001.jpg
Çin’in “ikiz akraba” politikası uygulaması başlattığını hatırlatan Uysal, “Buna göre erkekleri ‘eğitim kamplarına!’ gönderilen ailelere Çinli erkekler zorla yerleştirilmektedir. Uygur kızlar Doğu Türkistan'dan Çin'in iç kesimlerine ucuz iş gücü olarak götürülmektedir. İslami usulde evlenmeler yasaklanmıştır. Uygur kızlarına Çinlilerle zorunlu evlilikler yaptırılmaktadır. 17,5 milyon insan zorunlu olarak sağlık kontrolünden geçirilip, kan tahlilleri yapılmıştır. Kuvvetle muhtemeldir ki çok sayıda Uygur donör olarak kullanılmış, organları çalınmıştır. Yurtdışındaki Uygurların Doğu Türkistan‘daki aileleriyle alakası kesilmiştir. Yurt dışında eğitim gören çok sayıda Uygur öğrencinin ailesi rehin alınmak suretiyle öğrenciler Doğu Türkistan‘a dönmeye mecbur edilmiştir. Çin dünya çapında sadece ekonomik hamleleriyle değil, aynı zamanda lobi faaliyetleriyle de yayılmakta, akı kara, karayı ak, zulmü iyilik olarak göstermekte, işgalini uzak coğrafyalara yaymaya çalışmaktadır. Çin’in bu kirli lobi faaliyetleri dikkatle izlenip deşifre edilmeli, insanlık dışı hukuksuz uygulamaları tüm dünyada yüksek sesle duyurulmalıdır. Son çeyrek asırdır güçlenen Çin, ekonomik hamlelerle, İslam dünyasını siyasi konularda baskılama politikasını uygulamaya koymuştur. İslam dünyası, Çin ve ABD dışında üçüncü bir yolun olduğunu unutmamalı, Doğu Türkistanlı kardeşlerimiz reel politik kaygılara kurban edilmemelidir” diye konuştu.
Uysal, Çin’in Doğu Türkistan’da yapmış olduğu tüm zulümlerinin hesabını uluslararası mahkemelerde vermesi gerektiğini belirterek, “Bunun için İslam İşbirliği Teşkilatı, uluslararası toplumu Gambiya-Myanmar örnekliğinde olduğu gibi acil göreve davet etmelidir. Başta İslam ülkeleri olmak üzere bütün ülkeler konunun takipçisi olmalıdırlar. Çin zulümlerine son verinceye kadar, tüm dünyada, vicdan sahipleri, Çin mallarını boykot etmelidir" ifadelerini kullandı.

ihh3.jpg

 

Kaynak:HABER MERKEZİ

Etiketler :