Konya Salnameleri tarihe ışık tutuyor

Konya Salnameleri tarihe ışık tutuyor

Konya Büyükşehir Belediyesi, Osmanlı döneminin yaklaşık yarım asrına ışık tutan Konya Salnamelerini okuyucuların beğenisine sundu.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, yaptığı yazılı açıklamada, bugünkü tabiri ile birer yıllık olan ve 8 cildi basılan Konya Salnameleri'nin 30 sayıdan oluştuğunu, diğer ciltlerin basım çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

Salnamelerin, İç Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki birçok şehir hakkında önemli bilgiler içerdiğini vurgulayan Akyürek, açıklamasında şunları kaydetti:

''Osmanlı'nın özellikle son dönemi hakkında önemli bilgiler içeren bu eserler, Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Koyunoğlu Müzesi ve Kütüphanesi'nde okuyucuların hizmetine sunuldu. Salnameler ayrıca Kültür A.Ş. stantlarında da yerini aldı. Salname'nin bir yılda meydana gelen tüm olayları göstermek üzere düzenlenen eserler için kullanılan bir tabirdir. Bu tabirin bugünkü karşılığı yıllıktır. Salname, bize bir yılın tüm olaylarını, o dönemde gerçekleştirilen faaliyetleri, zirai, ticari, sanayi istatistiklerini sunan en önemli tarihi belgelerdendir. Osmanlı'nın topraklarının büyük bir bölümünü ve özellikle son döneminden yarım asrını aydınlatan bu eserlerin ilki 1868 ve sonuncusu da 1914 tarihlerinde yayınlanmıştır.''

Akyürek, Sultan Abdülaziz, Sultan Abdülhamit ve Sultan Reşat dönemlerini ayrıntılı bir şekilde yıllığa yansıtıldığını vurgulayarak açıklamasını şöyle sürdürdü:

''Araştırmacı Yazar Mehmet Eminoğlu tarafından günümüz Türkçe'sine çevirisi tamamlanan Konya Salnameleri'nin çevirisi ve tıpkı basımı yayımlandı. Konya, Karaman, Niğde, Aksaray, Antalya, Mersin, Burdur, Nevşehir ve Isparta illerini kapsayan salnameler, İç Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki birçok şehir hakkında önemli bilgiler içeriyor. 1914'de yayınlanan son Salname'nin başlangıcında yer alan ifadelerde, Konya'nın birçok millete ve akımlara beşiklik yaptığı, önemli tarihi olaylara ve şahsiyetlere şahit olduğu anlatılıyor. Konya hakkında muntazam bir eserin yazılabilmesi için uzun zamana ihtiyaç var. Salnamelerde, vilayetin idari taksimatı, memur listeleri, askeri ve adli personeli, genel ve mahalli tarih bilgileri, coğrafi bilgileri, eski eserleri, ticari ve ekonomik faaliyetleri, bütçesi, nüfusu, öğrenci ve medrese sayıları, kütüphaneler ve kitap listesi, yayınlanan gazeteler, ibadethaneler ve pek çok konuda önemli bilgiler yer alıyor.''