Konya Ovası ayçiçek üretiminde ikinci büyük merkez oldu
Konya Ovası, sulu alanlarda yetiştirilen ayçiçekleriyle Türkiye’nin ayçiçek üretiminde Trakya’dan sonra ikinci sıraya yükseldi. Uzmanlar, hasatla birlikte yağ fiyatlarının olumlu etkilenmesini bekliyor.
Konya Ovası, ayçiçek üretiminde Trakya’dan sonra en önemli üretim bölgesi haline geldi. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, ovada ayçiçeğinin ağırlıklı olarak sulu alanlarda yetiştirildiğini ve hububat kadar rekolte kaybı yaşanmasının beklenmediğini söyledi.

Kırkgöz, “Üretilen ayçiçeklerindeki yağ oranları çok üst düzeyde kaliteli bir şekilde gerçekleşiyor. Vatandaşlarımızın herhangi bir tereddüde girmelerine gerek yok” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya, her hasat döneminde yaklaşık 6 milyon ton tahıl üretimiyle ekonomiye önemli katkı sağlıyor. Konya Ovası’nda ayçiçeği üretimi her geçen yıl artarken, bölge ülke ayçiçek yağı üretiminin yaklaşık 200 bin tonunu karşılamaya başladı.

Kırkgöz, sulu alanlarda üretimle ilgili herhangi bir sorun olmadığını vurgularken, kıraç bölgelerde rekolte düşüklükleri olabileceğini belirtti. Ayrıca, Bakanlığın ihtiyaç halinde üreticilere ekstra destek sağlayacağını ifade eden Kırkgöz, “Ülkemizdeki yetiştirilen ayçiçekler tüketime yetecek seviyede, hatta dönem dönem ihracata da gönderiyoruz. Bu nedenle fiyatlarda ciddi bir artış beklemiyoruz” dedi.
Ayçiçek hasatlarının başlamasına kısa süre kala, öncelikle Trakya’daki üretimin hasat edileceği ve verim düşüklüklerinin nihai ürün olan ayçiçek yağını fazla etkilemeyeceği belirtildi.
Kaynak:
