Konya Milletvekili Altunyaldız: Türkiye krizden kârlı çıkacak

Konya Milletvekili Altunyaldız: Türkiye krizden kârlı çıkacak

AK Parti Konya Milletvekili ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Türkiye’nin dikkat çeken bir büyüme kaydettiğini belirterek, küresel enerji ve tedarik krizlerinin fırsata çevrileceğini söyledi

AK Parti Konya Milletvekili ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Türkiye'nin küresel krize rağmen ihracatını artıran ve yenilenebilir enerji kaynakları ile enerji krizine en hazırlıklı ülkelerden biri olduğuna dikkat çekerek, "Evet küresel enerji ve tedarik krizleri var ama biz doğru pozisyon alarak bunları fırsata çevirebilecek az sayıdaki ülkeden biriyiz” dedi.

AK Parti Konya Milletvekili ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, iftar programında Konya'da basın mensupları ile bir araya geldi.

Ziya Altunyaldız, “Tedarik zincirindeki kırılmalara rağmen, ülkemiz 2021 yılını 225 milyar dolar ihracatla kapattı. 2022 yılının ilk 3 ayında her ay 20 milyar doların üzerinde gerçekleşen ihracat rakamları, bu seneki 250 milyar dolar hedefini yakalayabileceğimizi ortaya koyuyor. Ayrıca önümüzde sorun olarak görünen enerji krizine de en hazırlıklı ülkelerden biriyiz. Yenilebilir enerjide dünyada 14’üncü, Avrupa’da 6’ıncı kurulu güce sahibiz. 100 bin megavatın üzerine çıktık. Burada da yüzde 54’ü yenilebilir enerji kaynaklardan elde ediyoruz. Aslında evet küresel enerji ve tedarik krizleri var ama biz doğru pozisyonlamalarla bunları fırsata çevirebilecek az sayıdaki ülkeden biriyiz” dedi.

Koronavirüs salgınının etkisiyle oluşan tedarik zincirindeki kırılmalar nedeniyle dünya ticaretinin önemli bir değişime uğradığını söyleyen Altunyaldız, “Ülkeler, mümkün olduğu kadar kendisi üretmeye çalışıyor ya da yakın coğrafyasından ürünlerini temin etme yoluna gidiyor. Bunun oyun düzeni kuruluydu. Ancak Karadeniz’in kuzeyinde çıkan savaş nedeniyle bu oyun farklı paradigmaya doğru gitmeye başladı. Aslında oyuna ilave parametreler eklendi. Küresel düzen bu anlamda her şeyiyle yeniden oluşmaya, ülkeler taraf olmaya ve kendileri iççin de bir şeyler yapma gayretine girdiler. Özellikle Cumhurbaşkanımızın bu anlamda ortaya koyduğu diplomasi trafiği, sadece ülkemizin değil tüm dünyadaki insanların takdirini topladı. Cumhurbaşkanımızın, bölgesel ve küresel barışa yaptığı katkı büyük bir takdirle karşılandı” diye konuştu.

"Türkiye NATO adına üstlendiği fonksiyonlarla daha da güçlendi"

Konya Milletvekili Altunyaldız Türkiye’nin küresel ve bölgesel anlamda dikkat çeken bir büyüme kaydettiğini ifade ederek, “Geçtiğimiz günlerde bir Amerika seyahatimiz oldu. Burada Cumhurbaşkanlığımızın önderliğinde ülkemizin yaptığı diplomasinin büyük karşılık bulduğunu gördük. Aslında bir NATO üyesi olan ve Avrupa Birliği üyeliğine müzakerelerini yapan bir ülke, hukuk devleti kimliği ile bölge barışına verdiğimiz katkılar ile öne çıkmak bizim açımızdan son derece kıymetli oldu. Bu görüşmede öne çıkan unsurlar, özellikle ülkemizin bölgede aldığı rol itibariyle her zaman olduğu gibi Türkiye’nin olmadığı bir bölge planının olamayacağı net bir şekilde anlaşıldı. Her zaman olduğu gibi NATO’nun ülkemizin üyeliği ve ülkemizin NATO adına üstlendiği fonksiyonlarla çok daha güçlendiği net bir şekilde görüldü” dedi.

"Türkiye enerji merkezi, enerji üretim ve transfer ülkesi olarak önemli rol oynayacak"

Enerji krizinin büyüdüğüne dikkat çeken Altunyaldız Türkiye'nin bu krizi fırsata çevirecek az sayıdaki ülkelerden biri olduğunu belirterek şunları söyledi:

  • Enerjinin bölgedeki olaylarla ilişkilendirilmesi durumda, küresel enerji bağımlılığı net bir şekilde masaya yatırılmış durumda. Ülkeler enerji dönüşümünü gerçekleştirmek, ülke ve kaynak bazında enerji çeşitlenmesinin nasıl yapılacağı bazında uzun dönemde perspektifini yapar konumuna geldi.

  • Bu kapsamda Türkiye bir kez daha enerji merkezi, enerji üretim ve transfer ülkesi olarak bölgedeki oynayacağı rol itibariyle ülkemizin ihtiyaç sahiplerine enerjiyi ulaştırabileceği ortaya çıktı. Bir proje olarak da çalışılmaya başlandı.

  • Bunun yanında Afrika ile ilişkilerimizde başta Amerika ve Avrupa ile ortak projelerin yapılması gündeme geldi. Ülkemiz kısa ve uzun dönemde, bölgesel ve küresel meselelerde yetkin, etkili ve küresel oyunu kendi ülkesi ve vatandaşlarına kullanacak yükselen ülke olma yolunda ilerliyor.

  • Tedarik zincirindeki kırılmalara rağmen, ülkemiz 2021 yılını 225 milyar dolar ihracatla kapattı. 2022 yılının ilk 3 ayında her ay 20 milyar doların üzerinde gerçekleşen ihracat rakamları, bu seneki 250 milyar dolar hedefinin yakalanabileceğini ortaya koyuyor.

  • Ayrıca önümüzde sorun olarak çıkan enerji maliyetlerine karşılık Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği üzere ülkemiz yenilebilir enerjide dünyada 14’üncü, Avrupa’da 6’ıncı kurulu güce sahip olan ülke oldu.

  • 100 bin megavatın üzerine çıktık. Burada da yüzde 54’ü yenilebilir enerji kaynaklarından elde ediyoruz. Aslında evet küresel enerji ve tedarik krizleri var ama biz doğru pozisyonlar alarak bunları fırsata çevirebilecek az sayıdaki ülkeden biriyiz.

Resim

Resim

Resim

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.