Konya Kriterleri Türkçeleşti

Konya Kriterleri Türkçeleşti

2011 yılında Hollandaca olarak yayınlanan Konya Kriterleri kitabı Türkçe’ye tercüme edildi ve tekrar yayınlandı

UETD Hollanda’nın kardeş kuruluşlarından Türkevi Derneği tarafından 2010 yılından itibaren yürütülen Konya Kriterleri projesi çerçevesinde, Mevlana Celalettin Rumi’nin meşhur eseri Mesnevi’yi Hollandacaya tercüme eden Abdulwahid van Bommel tarafından kaleme alınan ve 2011 yılında Hollandaca olarak yayınlanan Konya Kriterleri kitabı Türk okuyucusuna da kazandırıldı

İLK OLARAK PROTESTAN KİLİSESİNDE TANITILDI

Hatırlanacağı gibi, Hollanda’da Mevlâna ve Konya etkinlikleri 2010, 2011 ve 2012 yıllarında düzenlenen Konya Kriterleri etkinlikleriyle farklı bir boyut kazandı. İlk kez Hollanda Parlamentosunda başlayan Konya Kriterleri tartışması, Mesnevi’yi Hollandaca’ya başarıyla tercüme eden Abdulwahid van Bommel’in Hollandaca yayınladığı Konya Kriterleri kitabıyla devam etti. Konya Kriterleri kitabı ilk kez Amsterdam’daki Petrus Protestan kilisesinde yapılan ve altı farklı din ve düşünce temsilcilerinin de katıldığı bir toplantıyla tanıtıldı. Konya Kriterleri Leiden Üniversitesinde de tanıtıldı. Konya Kriterleri önümüzdeki dönemde Paris, Frankfurt, Brüksel, Viyana ve Konya gibi merkezlerde de organize edilecek toplantılarla tartışılmaya devam edecek. Hollandaca Konya Kriterleri kitabı, 7 Mayıs Pazartesi Selçuk Üniversitesinde düzenlenen Uluslararası Konya Kriterleir Sempozyumu için Türkçe’ye tercüme edildi ve kitap olarak yayınlandı.

ERDEMLİ İNSAN NASIL OLUR SORUSUNA CEVAP

Konya Kriterleri kitabında, teorik girişten sonra Mevlana’nın hayatı ve onüçüncü yüzyıl Konya’sı başta olmak üzere Mevlana’nın düşünce sistemine kısa bir yolculuk yapılıyor. Ayrıca kitapta İbni Arabî, Sadreddin Konevi ve Mevlana Celaleddin Rumi’nin düşünce yapısına değiniliyor. Devamla tarih içerisinde Mevlana düşüncesinin önemi, ondokuzuncu ve yirminci yüzyılda Batı’da gündeme gelişi ele alınıyor. 21. Yüzyılda meydana gelen gelişmelerin insanlar arası ilişkileri yeniden düzenlemesi sürecinde Mevlana düşüncesinin önemli rol oynayacağından hareketle Konya Kriterleri kavramı düşünüldü. Meşhur “Yedi Öğüd” ya da çok özet olarak ‘şükretmek, affetmek ve iyi işler yapmak’ olarak ifade edebileceğimiz Konya Kriterleri insanları erdemli insan olma yoluna davet eden kriter olarak görünüyor.

Abdulwahid van Bommel (d. 1944):

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da doğdu, büyüdü ve 1967 senesinde İslam ile müşerref oldu. Lise’den sonra üniversitede iki yıl edebiyat ve felsefe eğitimi gördü. 5 yıl müzik ile uğraştı. Konservatuvar’a başlayacağı yıl hidayet nasip oldu. Dört yıl Süleyman Hilmi Tunahan Efendi Cemaati’nin Kur’ân kurslarında okuduktan sonra 1971’de Hollanda’ya döndü. Türk Müslümanlarla beraber Hollanda İslam Merkezi Vakfı’nı kurdu. Bu Vakıf’da 5 yıl hocalık yaptı, çocuklara ilmihal ve Kur’ân-ı Kerim okuttu. Devamla 5 yıl süreyle Müslüman Dernekler Federasyonu olmak üzere 10 yıl İslam Danışma Vakfı’nda görev yaptı. 4 yıl İslam Televizyon ve Radyo Kurumu’nda müdürlük yaptı. 7 yıl hastanede Müslümanlara mânevî rehberlik yaptıktan sonra, 2006 yılında emekli oldu. 2007 yılının sonunda Mesnevi-i Mânevi’yi Hollandaca’ya tercüme etme hizmeti nasip oldu. 3 yıl süren Hollandaca Mesnevî tercümesi 19 Şubat 2012 tarihinde Amsterdam’da organize edilen bir programla Hollanda’da takdimi yapıldı. Halen İslam hakkında konuşmalar yapıp, kitaplar yazmaktadır.