Konya için son tahminler! Nisan yağmurları devam edecek mi? İşte 23 - 27 Nisan hava durumu

Konya için son tahminler! Nisan yağmurları devam edecek mi? İşte 23 - 27 Nisan hava durumu

Konya için tahminler yenilendi. Yağışların devam etmesi bekleniyor. Peki şifalı olduğuna inanılan Nisan yağmurları ne zaman toplanır? Nelere iyi gelir, faydaları neler? İşte Meteorolojinin son tahminlerine göre 23 - 27 Nisan Konya hava durumu

Meteorolojinin son tahminlerine göre Konya'da 23 Nisan 2023 Pazar (bugün) parçalı ve çok bulutlu, sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Peki faydalı olduğuna inanılan şifalı Nisan yağmurları nelere iyi gelir? Nisan yağmuru ne zaman toplanır, faydaları neler?

Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde illerini kapsayan 8. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi verilerine göre, 23 Nisan Pazar (bugün) bölge genelinde havanın parçalı ve çok bulutlu, mevzi sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.
Hava sıcaklıklarında önemli bir değişiklik olmayacağı ve bölge genelinde mevsim normalleri civarında seyretmesi bekleniyor. Konya bölgesinde rüzgarın genellikle kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette eseceği tahmin ediliyor.

KONYA VALİLİĞİ UYARDI

Konya Valiliği Meteorolojinin 'Kuvvetli Gök Gürültülü Sağanak Yağışlara Dikkat' uyarısını paylaşarak vatandaşların ani sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar gibi oluşması muhtemel risklere karşı tedbirli ve dikkatli olmasını istedi.

Resim

KONYA 23 NİSAN PAZAR SAATLİK HAVA DURUMU:

Konya'da bugün hava sağanak yağışlı, öğle saatleri itibariyle gök gürültülü sağanak bekleniyor. Hava sıcaklığı en düşük 10 en yüksek 19 derece olacak.

23-nisan-hava.jpg

KONYA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU:

Meteoroloji Genel Müdürlüğü 5 günlük tahminlerine göre Konya'da havanın 23 Nisan Pazar günü havanın gök gürültülü sağanak yağışlı 10 ila 18 derece, 24 Nisan Pazartesi günü yağmurlu 7 ila 18 derece, 25 Nisan Salı günü hava gök gürültülü sağanak yağışlı 8 ila 20 derece, 26 Nisan Çarşamba günü hava çok bulutlu 8 ila 20 derece, 27 Nisan Perşembe günü ise gök gürültülü sağanak yağışlı 9 ila 19 derece aralığında olacağı tahmin ediliyor.

konya-hava-durumu.jpg

NİSAN YAĞMURU ŞİFALI MI? NE ZAMAN TOPLANIR?

Nisan yağmurlarıyla birlikte taşınan kıymetli minerallerin yer yüzüne düştüğü, bu yağmurların ise bu özellikleri nedeniyle faydalı olduğuna inanılıyor. Peki, nisan yağmurları ne zaman ve nasıl toplanır?

Kadim Anadoluda Nisan ayının 2. yarısından 13 Mayıs’a kadar yağmur sularının temiz kaplarda toplanarak biriktirilmesi daha sonra kullanılması yüzyıllardır adet haline gelmiştir.

Nisan yağmuru, Rumi takvimine göre Nisan ayında düşen yağmurlar için kullanılan bir isimdir. Bu yağmur dönemi 13 Nisan'da başlayıp 12 Mayıs'a kadar devam eder. Konyalılar yüzyıllardır Nisan ayında bahçe ve balkonlarına koydukları kaplarla yağmur sularını toplayarak, şifasından istifade etmeye çalışır.

Hazreti Mevlana Celaleddin-i Rumi dergahında Mevlevilerin, 'nisan tası' adı verilen kaplara topladıkları nisan yağmurlarını, gelen misafirlere ikram ettiği ve bu suyun bazı dertlere şifa olacağına inanıldığı aktarılıyor. Nisan yağmuru biriktirme geleneği Anadoluda hala yaşatılan geleneklerden.

NİSAN YAĞMURU İLE İLGİLİ HADİS-İ ŞERİFLER

Nisan yağmurunun bir çok derde deva olduğunu bildiren hadisi şerifler vardır

Peygamberimiz (sav)’den rivayet olundu ki:

"Cebrail as Bana öyle bir ilaç öğretti ki, (o ilaç sayesinde, insanların) doktorların ilaçlarına hiç ihtiyacı kalmaz’’

Eshab-ı Kiram : (o ilaçtan) Bize de haber ver, Ya Rasulullah dediler, Rasulullah (sav):

"Nisan yağmurunu alınız (toplayınız) Ona; 70 defa Fatiha-i şerife, 70 defa İhlâs-ı şerif, 70 defa Felak suresini, 70 defa Nâs suresini, 70 defa Tesbih duasını (SübhanAllahi vel-hamdüLillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vâllahü ekber ve lâ havle velâ kuvvete illâ billâhil-aliyyıl-azîm) okuyunuz Sonra, 7 gün devamlı olarak sabah akşam birer bardak içiniz Beni hak Peygamber olarak gönderen Cenâb-u Hakk’a yemin ederim ki, Cebrâil Bana dedi ki; "Bu sudan içen kimsenin, cesedinden, damarından, sinirinden, etlerinden, o kimseye ağrı, acı veren rahatsızlığını Cenâb-ı Hakk giderir ve o kimseye sıhhat ve afiyet verir"

Peki Konya'da Nisan yağmurları ne kadar devam edecek? Meteorolojinin 5 günlük tahminlerinde bu hafta sağanak yağış görünüyor. 13 Nisan başlayan Nisan yağmurları 12 Mayıs'ta sona erecek. Nisan yağmuru toplamak isteyen vatandaşlar için bu hafta iyi bir fırsat olabilir..

METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE GENELİ 5 GÜNLÜK HAVA TAHMİN HARİTASI:

23 Nisan Pazar

24 Nisan Pazartesi

25 Nisan Salı

26 Nisan Çarşamba

27 Nisan Perşembe

KONYA, KARAMAN, AKSARAY ve NİĞDE 23 NİSAN METEOROLOJİK GÖRÜNÜM:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.