Konya bu kış meyveyi de sebzeyi de pahalı yiyecek

Konya bu kış meyveyi de sebzeyi de pahalı yiyecek

Türkiye’yi yasa boğan yangınlarda bilanço ağırlaşmaya devam ediyor. Yangınların yaşandığı bölgelerde sıkı çalışma sürerken yeni yangınlar da durdurulmaya çalışılıyor. Yangının ekonomik etkileri ise ileride bekliyor.

Ülkenin farklı yerlerinde yaşanan orman yangınları tarımı vurdu. Türkiye’nin sebze seraları ve narenciye üretimiyle tanınan Manavgat’ta zarar çok büyük. Muğla’daki çam ağaçları yanınca bal üretimi de tehlikeye girdi.

Tarım Bakanlığı bir taraftan yangın söndürme çalışmalarını devam ettirirken diğer yandan da hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor.

Antalya'da sera ve tarımsal alanlar zarar görürken, binlerce hayvan telef oldu. Türkiye arı varlığının yüzde 45'ini barındıran Muğla'da ise üretimin yapıldığı bölgelerin yüzde 80'inin kül olması nedeniyle bal üretimi risk altına girdi.

KONYA’DAN VE TÜRKİYE’DEN YARDIMLAR

Türkiye’nin her ilinden olduğu gibi Konya’dan da elinde saman olan çiftçiler bölgeye saman yardımına devam ediyor. Yangında hayvanları telef olan çiftçilere ise destek olmak için girişimler de başlamış durumda.

BAL ÜRETİMİ TEHLİKEDE

Ülkenin önemli bal üreticisi konumundaki Marmaris ve havalisinde meydana gelen yangınlar nedeniyle bal arılarının kaynakları da yanmış durumda. Bu bakımdan bal üretiminin de sıkıntıya gireceği öngörüsü hakim.

TARSİM HASARI KARŞILAYACAK

Tarım Sigortaları Birliği’nden yapılan açıklamaya göre şu ana kadar TARSİM’e başvuru yapan üretici sayısı 431. Şu ana kadar üreticilere ödenen miktar ise 85 milyon lira.

BORÇLAR ERTELENDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin orman yangınlarından etkilenen ve afet bölgesi ilan edilen yerlerdeki işyeri ve sigortalıların sosyal güvenlik prim borçlarının ödeme sürelerinin erteleneceğini açıkladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.