Konya Bilim Merkezi'nde 'Enerji Okulu' TÜBİTAK 4004 projesi

Konya Bilim Merkezi'nde 'Enerji Okulu' TÜBİTAK 4004 projesi

Konya Bilim Merkezi personeli tarafından, iklim değişikliği ve yenilenebilir enerji kaynakları konusunda bireysel farkındalık oluşturulması amacıyla 'Enerji Okulu' isimli TÜBİTAK 4004 projesi gerçekleştirildi

Konya'da iklim değişikliği ve yenilenebilir enerji kaynakları konusunda bireysel farkındalık oluşturulması amacıyla Konya Bilim Merkezi (KBM) personeli tarafından “Enerji Okulu” isimli TÜBİTAK 4004 projesi gerçekleştirildi. Bu kapsamda Konya il merkezinde bulunan MEB’e bağlı 24 farklı resmi ve özel liseden, İstanbul ve İzmir’deki liselerden de 10. sınıfa geçmiş, enerji konusuna ilgi duyan 101 tane başarılı öğrenci katılım sağladı.

Konya Bilim Merkezi (KBM) personeli tarafından, 15-20 Ağustos 2022 tarihleri arasında tam gün gerçekleştirilen proje etkinlikleri çerçevesinde katılımcı öğrenciler gruplar halinde yenilenebilir enerji konusunda teorik bilgiler edinmenin yanı sıra, okullarında imkânsızlıklar sebebiyle yapamadıkları çeşitli uygulamaları ve deneyleri Konya Bilim Merkezi’nin atölye ve laboratuvarlarında alanında uzman ve yetkin eğitmenler ve rehberler eşliğinde yaptı.

Bu bağlamda çeşitli eğitsel oyunlar, mobil uygulamalar, slotcar yarışı, STEAM etkinlikleri, enerji kullanımı ve tüketimi, bulut odası, KBM’deki sergilerde yer alan Enerji Düzeneklerinin incelenmesi gibi etkinlikleri uygulamalı olarak gerçekleştirme fırsatını da yakaladı.

ennnn.jpg

Konuyla ilgili yapıla yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Etkinliğe katılan öğrenciler; Yenilenebilir ve Yenilenemez Enerji Kaynakları konusundaki bilgilerini pekiştirmişlerdir. Nükleer Enerji hakkında bilgi sahibi olmuşlardır. Hidroelektrik santrallerin çalışma mantığını kavramışlardır. Stirling motorunu tanımışlardır. Rüzgâr tribünlerinin çalışma mekanizmasını kavrayıp, modeller oluşturmuşlardır. Güneş enerjisi panellerinin çalışma prensiplerini öğrenip, uygulamışlardır. Saha gezileri ile katı atıklardan enerji üretiminin nasıl gerçekleştirildiğini kavramışlardır. Ayrıca Selçuk Üniversitesi Yenilenebilir ve Temiz Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Necmettin Erbakan Üniversitesi BİTAM laboratuvarlarına ziyaretler yaparak temiz ve yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili yapılan, deneysel ve uygulamalı çalışmaları yerinde inceleyip, gözlemleme fırsatı bulmuşlardır.

“Enerji Okulu” isimli TÜBİTAK 4004 projesine katılan öğrencilerde interaktif öğrenme ortamlarında temiz enerji kaynakları konusunda farkındalık oluşturulmuş ve kariyer bilinçleri konusunda ufukları zenginleşmiştir. Proje sonunda katılımcı öğrencilere sertifika verilmiştir. Öğrenciler böyle bir imkânı kendilerine sunan TÜBİTAK’a, Konya Büyükşehir Belediyesine, Konya Bilim Merkezi yetkililerine ve özveri ile projede görev alan personele ayrı ayrı teşekkür etmişlerdir. Yeni yapılacak projelere de katılmayı sabırsızlıkla beklediklerini belirtmişlerdir.

ennnnn.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.