Konya basınının emektar kalemlerinden Hanefi Aytekin vefat etti

Konya basınının emektar kalemlerinden Hanefi Aytekin vefat etti

Konya Gazeteciler Cemiyetin ihtilalden sonraki yeniden kurucuları arasında yer alan ve Konya basınında önemli hizmetleri olan Hanefi Aytekin 92 yaşında hayatını kaybetti

Konya Gazeteciler Cemiyeti'nin ihtilalden sonraki yeniden kurucuları arasında yer alan, Konya basınında önemli hizmetleri olan, eski Konya Valilik basın müdürü Hanefi Aytekin 92 yaşında hayatını kaybetti.

Memleket ailesi olarak merhum Hanefi Aytekin'e Allah'tan rahmet, ailesi, sevenleri ve Konya basın camiasına başsağlığı dileriz..

Hanefi Aytekin kimdir?

1929 Akören, Eksila, Çatören doğumludur. Köy Enstitüleri paralelindeki Özden Teknik Tarım Okulu 1946-1947 okul birincisi mezunudur. 1947-1949 Akören bölgesinde örenk tarım işletmeciliği kurucu önderliğini yapıp Hava Askeri olarak vatani görevini ikmali müteakip Konya Valiliği’nde kamu görevine intisap etti. Başarılı performansı, atılımcı ve yaratıcı özelliğiyle Konya Valiliği İl Basın Müşavirliği ve İl Genel Meclisi İdare Müd. görevlerine değin yükselip 1982'de kendi isteğiyle emekli oldu.

Gerek memuriyet içinde ve gerekse emeklilik hayatı içinde Konya Mahalli Basını’nda (Yeni Meram, Yeni Konya ve diğerlerinde) binlerce araştırma, inceleme yazı ve makaleleri yayınlandı. Türkiye’de ilk kez Mahalli Özel bir İl Haritası (KONYA) renkli olarak yayınlanıp İngilizce tercümesi ile (1962) bölge ve ülke kültürüne kazandırdı. Daha sonra ise sırasıyla Ankara, Adana, Antalya, Afyon, Karaman, Mersin, (10. baskı olarak da) Konya İl Haritaları’nı çevre tanıtım ders aracı ve mahalli rehber olarak bölge ve ülke kültürüne verdi. Okul Payesi, 100 ünlü Konya Valisi, Konya-Karaman Şehitlikleri ve Şehitleri, İlçelerin müstakil haritaları, Yurt sathında yararlanılan Mali İdari ve Teknik İhale Mevzuatı isimli eser, Konya İl Atlası gibi telif çalışmaları benzersiz nitelikleri ile yayınlandı.

Mütevazi gelir ve imkanına rağmen Konya Meram’da Hanefi Aytekin İlköğretim Okulu’nu Türk kültür ve Milli Eğitimine armağan etti. Konya Basını’nın örgütlenmesine öncülük yaptı, uzun yıllar yönetim kurulu başkanlığını yapıp Konya Basını’nın duayenleri içine, Konya Gazeteciler Cemiyeti’ndeki şeref köşesine adını yazdırdı. T.C. Cumhurbaşkanlığı’nca Onur Plaketi ile, Mehmetçik Vakfı eliyle bir eserinin gelirinden 100 milyara yaklaşan getiri sağladığından Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı tarafından altın madalya ile ödüllendirildi. Konya Garnizonu’nca Şilt anısı ile onore edildi.

Hanefi Aytekin Konya Bölge Basını’nın öncüsü Yeni Meram’da 8.Gün adlı köşe yazılarıyla bölge ve ülke kültürüne katkılarını sürdüregelmekte olup, Tarihi Konya Rehberi ve 2003’den Kuruluşuna Konya Belediye Başkanları isimli eserleriyle de bir ilk’e imza atma mutluluğu içinde olup, oğulları için altyapısını kurup geliştirdiği Aytekinler İlaç Kimya – Ayvet Veteriner Ürünleri Aile Şirketi ile de Türk Tarımı’na hizmetini sürdürmekteydi.

Konya Gazeteciler Cemiyeti tarafından 2013'te Hanefi Aytekin'e 50. Yıl plaketi verilmişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum