Konya, Balık Tüketmiyor

Konya, Balık Tüketmiyor

Balık sezonun açılmasının ardından Konya Balık Hali’nde tezgâhlar bereketlenirken, balıkçı esnafı ise Konyalı vatandaşların balık tüketiminde yetersiz olmasından yakınıyor

Balık sezonunun açılmasıyla birlikte balıklar tezgâhlardaki yerlerini aldı. Balık fiyatlarının geçen seneye göre aynı olması ise hem tüketiciyi hem de balık esnafını sevindirdi. Fakat Konya’da balık tüketiminin yetersiz olması, balıkçı esnafının durumdan şikâyetçi olmasına neden oldu. Konya Balık Hali’ndeki esnaf balık tüketiminin özendirilmesi gerektiğini düşünüyor. Esnaf ayrıca, Konya’da balık tüketiminin Türkiye ortalamasının altında olmasından yakındı.

konya-balikcilari--(21).jpg

KONYA, TÜRKİYE ORTALAMASININ ALTINDA

İnsanın beslenebilmesi için sağlıklı ürünlerden olan balık tüketimi dünyada kişi başına yıllık 18 kilo alarak hesaplandı. Türkiye’de ise bu oran kişi başına 8 kilo olduğu ortaya çıktı. 2016 yılı verilerine göre hazırlanan bu oranlarda Konya’da ise kişi başına 4 kilo balık tüketimi oluyor.

konya-balikcilari--(13).jpg

SARIKAYA; BALIK YEME KÜLTÜRÜ OLUŞMADI 

Konya’da balık tüketiminin Türkiye ortalamasının altında olması ise en çok Balıkçı esnafını ilgilendiriyor. Konya Balık Hali’ndeki balıkçı esnaflarından olan Hünkâr Balıkçılık işletmecisi Mevlüt Sarıkaya, balık fiyatlarının geçen seneyle aynı olduğunu söyledi. Fiyatların yüksek olmadığını ve kışa girdikçe fiyatların düşeceğini ifade eden Sarıkaya, “Konya’da balık tüketim kültürünün oluşmadığını bizler çok net görüyoruz. Balık sezonunun açılmasıyla birlikte 12 çeşit balığı tezgâhlarımıza getirdik. Fakat satışlarımızı umduğumuzun çok altında oluyor. Deniz olan bölgelerdeki balık çeşitleriyle Konya’da tezgâhlarda sunulan balık çeşitleri neredeyse aynı oluyor. Konya’da balık satışlarının az olmasının başlıca nedenleri arasında ise Konyalıların balık tüketme kültürü olmamasından geliyor. Konya vatandaşı balıketini, tavuk etine veya fast food yemeye tercih ediyor. Konyalı vatandaşlar balık tüketimine özen göstermeli ve güvenilir yerlerden balık yemeye alışmalıdır” dedi.

konya-balikcilari--(41).jpg

FİYATLAR DAHA DA DÜŞECEK

Balık sezonun açılmasıyla birlikte fiyatların uygun olduğunu dile getiren Balıkçı esnafı Sarıkaya,  önümüzdeki günlerde fiyatların düşeceğini söyledi. Soğuklar arttıkça balıkta bolluk yaşandığının bilgisini veren Sarıkaya, “Balık sezonunun açılmasının ardından havaların sıcak olması balık fiyatlarını etkiliyor. Bu böyle olduğu zaman balık çeşitlerinde özellikle Orta Anadolu’da balık satışlarında düşüş oluyor. Balık satışlarının düşük olmasındaki sebeplerin başında, okulların açılması, kurban bayramı son olmasıyla harcamaların artması geliyor. Bunların yanında havaların Ekim ayına gelinmesine rağmen normalden sıcak olmasıyla balıkların denize dibine doğru gitmesi fiyatları etkiliyor” şeklinde konuştu.

konya-balikcilari--(35).jpg

BOZKURT; BALIK ETİNİ TAVUK ETİNE TERCİH EDİYORUZ

Karadeniz Balık Market işletmecisi Hüseyin Bozkurt, balık sezonunu bereketli başladığını söyleyerek, balık tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini dile getirdi. Konya’da balık satışlarının yetersiz olduğunun altını çizen Bozkurt, Balık fiyatlarıyla tavuk eti fiyatlarının arasında çok bir fark bulunmuyor. Buna rağmen Konyalı vatandaşlar tavuk etini daha çok tercih ediyor. Balık çeşitleri çok olmasına rağmen Konya’da yeteri kadar tüketilmediğini görüyoruz. Kırmızı etin fiyatının yüksek olmasını da hesaba kattığımızda, vatandaşın balık tüketimine yönelmesini bekliyoruz. Fakat bu beklentilerimiz bir türlü gerçekleşmiyor. Vatandaşımız balık etinin faydalarını yeteri kadar bilmiyor ve tüketmeye özen göstermiyor. Balık fiyatlarının geçen seneki fiyatlarla aynı olmasına rağmen şu ana kadar beklediğimiz satışlar olmadı” diye konuştu.

konya-balikcilari--(48).jpg

ANILIR; HAMSİDEN BAŞKA BALIK BİLMİYORUZ

Balıkçı esnaflarından Yaprak Balıkçılık işletmecisi Zafer Anılır, balık satışlarının Konya’da çok az olduğunu söyledi. Yaklaşık 25 yıldır balıkçılık yaptığını ifade eden Anılır, Konyalı vatandaşların balık yemeye özen göstermediğini söyledi. Balık sezonunda en çok hamsinin satışı yapıldığını sözlerine ekleyen Anılır, “Konya olarak hamsi balığından başka balık neredeyse tüketilmiyor. Hamsi tüketim oranları da olması gerekenden çok aşağılarda bulunuyor. Türkiye geneline göre Konya’da balık yeme oranı neredeyse son sıralarda yer alıyor. Biz Konyalılara istenilen balık çeşitlerini getiriyoruz ve tanıtmaya çalışıyoruz. Eylül ve Ekim aylarının masraf ayları olmasıyla balık satışları istenilen oranlarda olmuyor. Bu ayların dışında diğer aylarda da balık tüketimi yeterince gerçekleşmiyor” dedi.

konya-balikcilari--(43).jpg 

FİYATLAR GEÇEN SENEDEN

Konyalı balıkçı esnafı fiyatların geçen seneyle aynı olduğunu söyleyerek Konyalı vatandaşları balık yemeye davet ettiler. Sezonun açılmasıyla birlikte bereketlenen tezgahlardaki bazı balık fiyatları şu şekilde;

Alabalık          13 TL

Senatör            20 – 25 TL  

Somon             20 TL

Sazan              12 TL

Palamut            35 TL

Çinekop          35 TL

Hamsi              20 TL

Servet R. Çolak – Memleket

konya-balikcilari--(39).jpg

 

 

 

 

Etiketler :