Konya Akşehir Taş Eserler Müzesi açıldı! Restorasyon 7 yıl sürdü

Konya Akşehir Taş Eserler Müzesi açıldı! Restorasyon 7 yıl sürdü

Konya Akşehir Taş Eserler Müzesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da videokonferans bağlantısıyla katıldığı törenle açıldı. Müzede Akşehir ve çevresinde bulunan Türk İslam dönemi mezar taşları, sandukalar, kitabeler ve taş eserler sergileniyor

Konya, Bursa ve Tunceli'de restorasyonları tamamlanan 3 müze, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da videokonferans bağlantısıyla katıldığı törenle açıldı.

Tunceli Müzesi'nde düzenlenen törende, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile videokonferans bağlantısıyla görüşerek müze hakkında bilgi verdi.

Akşehir Taş Eserler Müzesi için ise yaklaşık 5 milyon liranın üzerinde bir kaynak kullanıldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bakan Yardımcımız Nadir Alparslan'ın bulunduğu Konya'nın Akşehir ilçesine de önemli bir müze kazandırıyoruz. Akşehir Taş Eserler Müzesi, Selçuklu döneminden kalma 770 yıllık geçmişe sahip medrese, türbe, imaret, çeşmeden oluşan, bir dönem darüşşifa olarak da muazzam bir tarih hazinesidir. Bu taş medresede ayrıca Akşehir ve çevresinde keşfedilen mezar taşları, sandukalar, kitabeler ve diğer taş eserler de sergileniyor. Yüzlerce eserin yer aldığı müzeyi Akşehir'e kazandırmak için 5 milyon liranın üzerinde kaynak kullandık" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Bursa Türk İslam Eserleri Müzesi, Konya Akşehir Taş Eserler Müzesi ve Tunceli Müzesi'nin eş zamanlı olarak açılışı gerçekleştirildi.

Töreni, Konya Akşehir Taş Eserler Müzesi'nde bulunan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan, Konya Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Konya Milletvekilleri Orhan Erdem ve Ahmet Sorgun, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, il Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya ve AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı da takip etti.

Akşehir'deki ilk müze binası olarak kullanılan Taş Medrese'de yaklaşık 7 yıl önce hazırlanan proje doğrultusunda restorasyon çalışmalarına başlandı. Müzede, tarihsel bir bütünlük oluşturması açısından Akşehir ve çevresinde bulunan Türk İslam dönemi mezar taşları, sandukalar, kitabeler ve taş eserler sergileniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.