Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki siyasi kriz

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki siyasi kriz

Uluslararası Af Örgütü Yetkilisi Senga:- "Güvenlik güçleri, Devlet Başkanı Kabila'nın iktidarda kalmasına karşı düzenlenen gösterilerde gerçek mermi kullandı"

KINŞASA (AA) - Uluslararası Af Örgütü Yetkilisi Jean-Mobert Senga, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde düzenlenen gösteriye müdahale eden güvenlik güçlerinin gerçek mermi kullandığını belirtti.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde görev yapan Senga yazılı açıklamasında, "Güvenlik güçleri, Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın iktidarda kalmasına karşı düzenlenen gösterilerde protestoculara karşı aşırı güç ve gerçek mermi kullandı." ifadesini kullandı.

Sorun çıkarmadan gösteri düzenleyen protestoculara güç kullanmanın kabul edilemez olduğunu ve yetkililerin buna karşı bir an önce önlem alması gerektiğini ifade eden Senga, gözaltına alınan göstericilerin koşulsuz şartsız bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

Örgütün verilerine göre, önceki gün düzenlenen gösterilerde 1'i ağır 4 kişi yaralandı, 100'e yakın kişi de gözaltına alındı.

Polis sözcülerinden Pierrot Mwanamputu ise kamu düzenini bozma suçundan sadece 50'ye yakın kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde halkın 2016 sonuna kadar yerel, genel ve devlet başkanı seçimleri için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak geçen kasımda yapılması öngörülen devlet başkanı seçimi mali sorunlar nedeniyle ertelenmişti. Ulusal ve Bağımsız Seçim Komisyonunun kısa süre önce, bu yıl sonunda planlanan seçimlerin teknik ve lojistik eksiklikler nedeniyle zamanında yapılamayacağını duyurması ülkedeki siyasi krize ilişkin kaygıları yeniden alevlendirdi.

Sivil toplum kuruluşlarının çağrısı üzerine önceki gün yüzlerce kişi, Kabila'nın iktidardan ayrılması ve devlet başkanı seçiminin bir an önce düzenlenmesi için ülkenin çeşitli bölgelerinde protesto gösterileri düzenlemişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :