Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki siyasi kriz

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki siyasi kriz

Ulusal ve Bağımsız Seçim Komisyonu, seçimlerin teknik ve lojistik eksiklikler nedeniyle zamanında yapılamayacağını duyurdu

KINŞASA (AA) - Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde, yıl sonunda yapılması öngörülen seçimlerin, teknik ve lojistik sıkıntılar dolayısıyla söz konusu dönemde yapılamayacağı belirtildi.

Ulusal ve Bağımsız Seçim Komisyonu Başkanı Corneille Nangaa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçmen kayıtlarının oluşturulmasının ülkenin orta kesiminde 20 Temmuz'da başlayacağını dile getirdi.

"En geç yıl sonunda planlanan seçimlerin, iktidarla muhalefet arasında imzalanan anlaşmanın şartlarına uyacak şekilde belirlenen dönemde düzenlenemeyeceğini tespit ettik." diyen Nangaa, buna neden olarak da teknik ve lojistik eksiklikleri gösterdi.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde iktidar ile muhalefet arasında imzalanan anlaşmaya göre halkın 2016 sonuna kadar yerel ve genel seçim ile devlet başkanı seçimi için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak Kasım 2016'da yapılması öngörülen devlet başkanı seçiminin mali sorunlar nedeniyle ertelenmesi siyasi krize yol açmıştı.

Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın seçimi erteleyerek iktidarda kalmaya çalıştığını iddia eden muhalefet, seçimlerin yeniden ertelenmesine karşı çıkıyor. Siyasi krizi çözmek amacıyla ülkede saygınlığı olan Kongo Piskoposluğunun (CENCO) ara buluculuğunda geçen yılın aralık ayında iktidarla muhalefet arasında başlatılan diyalog süreci, imzalanan anlaşmayla sonuçlanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :