Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki siyasi kriz

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki siyasi kriz

İngiltere Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu ve Afrika'dan Sorumlu Devlet Bakanı Ellwood:- "AB'ye bağlı ülkelerin dışişleri bakanları, uzlaşma görüşmelerinin sonuç vermesine engel olan yetkililere yaptırım uygulamayı öngörüyor"

KİNŞASA (AA) - Avrupa Birliği'nin (AB), Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde, siyasi krizin çözümü amacıyla muhalefetle hükümet arasında yürütülen görüşmelerin sonuçlanmasına engel olan yetkililere yaptırım uygulayabileceği belirtildi.

İngiltere'nin Kinşasa Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamada İngiltere Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu ve Afrika'dan Sorumlu Devlet Bakanı Tobias Ellwood'un değerlendirmelerine yer verildi.

Ülkedeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini kaydeden Ellwood, "AB'ye bağlı ülkelerin dışişleri bakanları, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki uzlaşma görüşmelerinin sonuç vermesine engel olan yetkililere yaptırım uygulamayı öngörüyor." ifadesini kullandı.

Ülke geleceğinin tehdit altında olduğunu savunan Ellwood, tarafların gösterecekleri hoşgörü sayesinde uzlaşmaya varılabileceğini vurguladı.

- Siyasi krizin arka planı

Ülkede 2016 sonuna kadar yerel ve genel seçimlerle devlet başkanı seçimi için sandık kurulması bekleniyordu fakat geçen kasımda yapılması öngörülen devlet başkanı seçimi mali sorunlar nedeniyle ertelenmişti.

Kilisenin arabuluculuğunda aralık ayında iktidarla muhalefet arasında başlatılan diyalog süreci, ocakta imzalanan anlaşmayla sonuçlanmıştı. Daha sonra da anlaşma şartlarının yerine getirilmesi için muhalefetle iktidar arasında uzlaşma görüşmeleri başlamıştı.

Ancak muhalefetteki Demokrasi ve Sosyal İlerleme için Birlik Partisi (UDPS) geçen hafta, iktidarın seçim sürecini ertelemek için bahaneler ürettiğini iddia ederek görüşmelerden çekilmişti. Arabuluculuk görevi yürüten Katolik Kilisesi de uzlaşma görüşmelerinden ayrıldığını duyurmuştu.

Görüşmelerin sonuçsuz kalmasını protesto için hafta başında, başkent Kinşasa'da toplanan bir grup öğrenci, güvenlik güçlerinin müdahalesiyle karşılaşmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :