Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki şiddet olayları

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki şiddet olayları

BM İnsan Hakları Yüksek komiserliği, Kasai bölgesindeki şiddet olayları ve ortaya çıkan 42 toplu mezarla ilgili uluslararası soruşturma başlatılması çağrısı yaptı

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin orta kesimindeki Kasai bölgesinde bulunan 42 toplu mezar ve şiddet olaylarıyla ilgili uluslararası soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

OHCHR sözcülerinden Ravina Shamdasani, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında, geçen ağustos ayından bu yana Kasai'deki şiddet olayları yüzünden 1,3 milyon kişinin yerlerinden edildiğini, 30 bin kişinin Angola'ya sığındığını söyledi.

BM İnsan Hakları Ofisi'nin bölgede 42 toplu mezarı belgelediğini aktaran Shamdasani, gerçek rakamın daha fazla olabileceğine işaret etti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin de Cenevre'de devam eden BM İnsan Hakları Konseyinin 35. oturumunda yaptığı açıklamada, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden ülkedeki insan hakları ihlalleri ve şiddet olaylarının araştırılması için "ciddi" adımlar atmasını istedi.

Hüseyin, ülkedeki şiddet olayları ve belgelenen 42 toplu mezarla ilgili uluslararası soruşturma çağrısında bulunarak, yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için hükümete danışmanlık desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti İnsan Hakları Bakanı Marie-Ange Mushobekwa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkenin orta kesimindeki Kasai bölgesindeki şiddet olaylarına ilişkin BM ile ortak soruşturma yürütülebileceğini söylemişti.

"Kamuina Nsapu" adlı silahlı grubun üyeleri, 2016'nın ağustos ayında polis tarafından öldürülen Kamuina adlı liderlerinin intikamını almak için Kasai bölgesinde zaman zaman saldırılar düzenliyor.

BM verilerine göre, bugüne kadar yaşanan şiddet olaylarında yüzlerce kişi yaşamını yitirdi.

Hükümet, ayrılıkçılarla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 100'e yakın polis ve askerin öldüğünü duyurmuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :