Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki şiddet olayları

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki şiddet olayları

Kongo Demokratik Cumhuriyeti İnsan Hakları Bakanı Mushobekwa:- "BM yetkilileri adli makamların kontrolü dahilinde soruşturma yapabilir. Yetkililere gerekli lojistik desteği sağlayacağız. Saklayacak bir şeyimiz yok"

KİNŞASA (AA) - Kongo Demokratik Cumhuriyeti İnsan Hakları Bakanı Marie-Ange Mushobekwa, ülkesindeki şiddet olaylarının araştırılması amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) ile ortak yürütülecek bir soruşturmayı kabul ettiklerini bildirdi.

Mushobekwa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkenin orta kesimindeki Kasai bölgesindeki şiddet olaylarına ilişkin BM ile ortak soruşturma yürütülebileceğini söyledi.

"BM yetkilileri adli makamların kontrolü dahilinde soruşturma yapabilir." diyen Mushobekwa, "Yetkililere gerekli lojistik desteği sağlayacağız. Saklayacak bir şeyimiz yok. Ancak soruşturma sadece Kongolu yetkililerin başkanlığında yürütülebilir." ifadelerini kullandı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, dün BM İnsan Hakları Konseyinin 35. Oturumu'nda yaptığı konuşmada, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden 8 Haziran'dan önce bir cevap gelmemesi halinde, Kasai'deki şiddet olaylarına ilişkin uluslararası bir soruşturma mekanizmasının kurulacağını söylemişti.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley de Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde mart ayında 2 BM yetkilisinin öldürülmesine ilişkin BM Güvenlik Konseyinde özel bir soruşturma açılmasını talep etmişti.

"Kamuina Nsapu" adlı silahlı grubun üyeleri, 2016'nın ağustos ayında polis tarafından öldürülen Kamuina adlı liderlerinin intikamını almak için Kasai bölgesinde zaman zaman saldırılar düzenliyor.

BM verilerine göre, şu ana kadar yaşanan şiddet olaylarında yüzlerce kişi yaşamını yitirdi. Hükümet ise ayrılıkçılarla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 100'e yakın polis ve askerin öldüğünü duyurmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :