Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki şiddet olayları

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki şiddet olayları

Muhalefet milletvekilinin, ülkenin orta kesimindeki şiddet olaylarından sorumlu tutulan Kamuina Nsapu ayrılıkçılarıyla telefonda görüştüğü iddia edildi

KİNŞASA (AA) - Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde Clement Kanku adlı muhalif milletvekilinin, Kamuina Nsapu ayrılıkçılarıyla irtibatlı olduğu ileri sürüldü.

Ulusal basında çıkan bazı haberlerde, ülkenin orta kesimindeki Dibaya bölgesi milletvekillerinden Kanku'ya ait olduğu iddia edilen bir ses kaydında, milletvekilinin, ülkenin orta kesimindeki şiddet olaylarından sorumlu tutulan Kamuina Nsapu silahlı grubuna bağlı bir ayrılıkçıyla telefon görüşmesi yaptığı öne sürüldü.

Sosyal medyada yankı uyandıran, yaklaşık 4 dakikalık ses kaydında Kanku'nun "Efendim, Tshimbulu kentini ateşe verdik." ifadelerini kullanan ayrılıkçıya, "Her şeyi yakın." talimatını verdiği ileri sürüldü.

Ses kaydının devamında ayrılıkçının, "Bütün bürolarda düzenlediğimiz operasyonlar sona erdiğinde size haber veririm. Şu anda cezaevinin kapılarını açtık. Herkes çıktı ve 6 polisi öldürdük." dediği duyuluyor.

- Ses kaydı, öldürülen BM personelinin bilgisayarında bulundu

Ulusal basına göre, söz konusu ses kaydının yanında çok sayıda başka ses kayıtları da mart ayında öldürülen Birleşmiş Milletler (BM) personeli Zaida Catalan'ın bilgisayarında bulundu.

Adının açıklanmasını istemeyen eski bir bakan, ses kaydının üst düzey bir yetkilinin talimatı üzerine Catalan'a ulaştırıldığını söyledi.

Kanku, muhalefetten Samy Badibanga'nın geçen sene Başbakanlık yaptığı dönemde Kalkınma Bakanlığı görevini yürütmüştü.

Kamuina Nsapu silahlı grubunun üyeleri, geçen yılın ağustos ayında polis tarafından öldürülen Kamuina adlı liderlerinin intikamını almak için ülkenin orta kesiminde zaman zaman saldırılar düzenliyor. BM verilerine göre, şu ana kadar yaşanan şiddet olaylarında yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Hükümet ise ayrılıkçılar ile silahlı grup arasında çıkan çatışmalarda 100'e yakın polis ve askerin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu.

Catalan ve iş arkadaşı Michel Sharp, ülkenin orta kesimindeki şiddet olaylarını incelemek üzere sahada bulundukları sırada öldürülmüştü. Yetkililer, olayı aydınlatmak amacıyla soruşturma başlatırken saldırının ardında Kamuina Nsapu ayrılıkçılarının olduğu iddia edilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :