Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki şiddet olayları

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki şiddet olayları

BM Temsilcisi Aranaz:- "Ülkede geçen ay 466 insan hakkı ihlali tespit edilirken, en az 225 sivil de hayatını kaybetti"

KİNŞASA(AA) - Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde geçen ay meydana gelen şiddet olaylarında en az 225 sivilin öldüğü bildirildi.

Birleşmiş Milletlerin (BM) Kongo Demokratik Cumhuriyeti Temsilcilisi Jose-Maria Aranaz, ülkede yaşanan insan hakkı ihlallerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Aranaz, "Ülkede geçen ay 466 insan hakkı ihlali tespit edilirken, en az 225 sivil de hayatını kaybetti. İnsan hakkı ihlallerinin yüzde 62'si güvenlik güçlerince, yüzde 38'i ise ülkenin merkez ve doğu bölgelerindeki silahlı gruplar tarafından gerçekleştirildi." ifadelerini kullandı.

Geçen ay hapishanelerde infaz edilen mahkum sayısının da iki kattan fazla arttığını belirten Aranaz, "Kamuina Nsapu adlı silahlı grupla mücadele sırasında güvenlik güçlerince insan hakkı ihlalleri yapılıyor. Silahlı gruba yönelik operasyonlarda 53'ü çocuk, 16'sı kadın olmak üzere 185 kişi mahkeme süreçleri olmaksızın infaz edildi." diye konuştu.

Kamuina Nsapu üyeleri, Ağustos 2016'da polis tarafından öldürülen Kamuina adlı liderlerinin intikamını almak için ülkenin orta kesiminde zaman zaman saldırılar düzenliyor. Aynı bölgedeki Kasai Central'deki kamu kurumlarını hedef alan silahlı grup, bölgede çok sayıda kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :