Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde elektronik oy tartışmaları

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde elektronik oy tartışmaları

Aralıktaki cumhurbaşkanı seçiminde yarışacak 7 aday, oy pusulası basılmasını talep etti

DAKAR (AA) - Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) 23 Aralık'ta yapılacak seçimlerde yarışacak 21 cumhurbaşkanı adayından 7'si, Bağımsız Ulusal Seçim Komisyonunun (CENI) oy pusulası basmasını istedi.

Yerel basındaki haberlere göre, 7 cumhurbaşkanı adayı başkent Kinşasa'da yaptıkları ortak açıklamada, 23 Aralık'ta düzenlenecek cumhurbaşkanı, genel ve yerel seçimler için oy pusulalarının anayasaya uygun tek oy kullanma metodu olduğunu belirtti.

Elektronik oylama makinelerinin kullanılmasına karşı çıkan adaylar, CENI'nin vakit kaybetmeden oy pusulası basmasını gerektiğini, pusula basmanın seçim takvimini etkilemeyeceğini savundu.

Aday olan herkesin devlete ait medya kanallarına eşit erişimini talep eden adaylar, Cumhurbaşkanı Joseph Kabila'nın aday gösterdiği Ramazani Shadary'ye tanınan imkanların kendilerine de tanınmasını istedi.

CENI Sözcüsü Jean-Pierre Kalama, komisyonun perşembe günü 21 aday ile toplantı düzenleyerek, seçim sürecini ele alacağını ifade etti.

Başkentte cumartesi günü muhalefetin düzenlediği mitingde, muhalif adaylar da elektronik oylamaya karşı çıktıklarını belirtmiş, milyonlarca hayali seçmenin bulunduğunu savundukları seçim listelerinin temizlenmesini istemişlerdi.

KDC'nin Eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Jean Pierre Bemba, Adolphe Muzito gibi muhalefetin güçlü isimleri ise haklarındaki mahkumiyet kararı sebebiyle Anayasa Mahkemesi tarafından yarış dışı bırakılmıştı. Bir diğer önde gelen muhalif Moses Katumbi ise başvuruda bulunmamıştı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :