Kongo Cumhuriyeti'ndeki muhalif liderlerden Tshisekedi öldü

Kongo Cumhuriyeti'ndeki muhalif liderlerden Tshisekedi öldü

Tshisekedi, akciğer embolisi nedeniyle Belçikada tedavi görüyordu

KINŞASA (AA) - Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde siyasetin önemli isimlerinden muhalif lider Etienne Tshisekedi, tedavi gördüğü Belçika'da yaşamını yitirdi.

Ünlü liderin oğlu Felix Tshisekedi, AA muhabirine açıklamasında, akciğer embolisi nedeniyle 8 gündür Belçika'da tedavi gören babası Tshisekedi'nin, başkent Brüksel'deki Sainte Elisabeth Hastanesi'nde öldüğünü söyledi.

Muhalefetten Değişim için Kazanılmış Güçler Topluluğu Başkanlığını üstlenmiş 84 yaşındaki Tshisekedi'nin, ülkedeki geçiş sürecini denetleyecek komisyonun başına geçmesi planlanıyordu.

Eski Devlet Başkanı Mobutu Sese Seko döneminde Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin Başbakanı olan Tshisekedi, 2011'de düzenlenen devlet başkanı seçiminde de aday olmuş ancak mevcut Devlet Başkanı Joseph Kabila karşısında yenilgiye uğramıştı.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde halkın, 2016 sonuna kadar yerel ve genel seçimlerle devlet başkanı seçimi için sandık başına gitmesi bekleniyordu fakat geçen kasımda yapılması öngörülen devlet başkanı seçimi mali sorunlar nedeniyle ertelenmişti.

Kilisenin arabuluculuğuyla aralık ayında iktidarla muhalefet arasında başlatılan diyalog süreci, geçen ay imzalanan bir anlaşmayla sonuçlanmıştı. Anlaşmaya göre, devlet başkanı seçimi, genel ve yerel seçimlerin bu yılın sonunda düzenlenmesi, seçimlere kadar ülkeyi yönetecek, muhalefet ve iktidardan oluşacak bir geçiş hükümetinin kurulması kararlaştırılmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler