KONESOB Başkanı Karabacak esnafların Ahilik Haftası'nı kutladı

KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak, 13-19 Eylül tarihleri arasında bu yıl 34.'sü gerçekleştirilecek olan Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı münasebetiyle bir açıklamada yayımladı

Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Muharrem Karabacak, pazartesi günü başlayacak Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı münasebetiyle bir açıklama yaptı.

KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak 13-19 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı dolayısıyla yaptığı videolu açıklamada, “Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak bu yıl 34.'sünü gerçekleştirdiğimiz Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı etkinliklerimizi kutlamanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Türk İslam anlayışının bir diriliş şifresi olan Ahilik 13. Yüzyılın ilk yarısından itibaren Anadolu'da yeşermeye başlamış, daha sonra Türk milletinin hakimiyet kurduğu coğrafyalarda devlet millet bütünlüğünü sağlamış önemli bir teşkilattır. İlhamını medeniyetimizden alan, sanat altın bileziktir anlayışıyla halkımızın meslek sahibi olmasını öğütleyen ahilik sevgili peygamberimizin veren el alan elden üstündür idealiyle bütünleşmiştir" dedi.

Ahi Evran'dan erdemli toplum oluşturmanın formülü

Karabacak şunları söyledi:

"Harama bakma, haram yeme, haram işleme. Doğru sabırlı dayanıklı ol, yalan söyleme. Kimseyi kandırma, kanaatkar ol dünya malına tamah etme. Yanlış ölçme, eksik tartma, kimseyi kandırma.. Ahinin eli kapısı sofrası açık olmalı, gözü, beli ve dili kapalı olmalıdır. Gelen gelsin saadetle giden gitsin selametle" söylemleriyle barışın, huzurun ve erdemli toplum oluşturmanın formülünü veren Ahiliğin Kurucusu pirimiz Ahi Evran'dır.

Toplumun önderi, ileri geleni bugünkü manada önderi olan ahilerin davranışları ahlak ve adap üzerinedir. Yemek yerken, su içerken, üretirken ve ürününü satarken ve gündelik hayatın her anında ahiler hep bu ahlak ve adaba uygun hareket etmişlerdir.

Karabacak, "Her daim hakka ve hakikate tanıklık eden ve daima iyiliğin gören gözü, tutan eli olan bir geleneğin takipçileri olarak Ahiliği yaşatan ve yaşatılması için gayret gösteren herkese şükranlarımı sunuyorum. Emek ve alın terini vatanseverlik duygularıyla birleştiren bugünün ahileri esnaf ve sanatkârların Ahilik Haftası’nı kutluyorum" ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum