Kömür madeni "Lady kardeşler"e emanet

Kömür madeni "Lady kardeşler"e emanet

Bosna Hersek'teki bir kömür madeninde çalışan Dzenana ve Dzenita Haracic kardeşler, yerin 300 metre aşağısında zorluklara meydan okuyor- Madende Jeolojik İşler Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Dzenana Haracic:- "Buranın kuralı, kan bağı olanlar olası t

KAKANJ (AA) - EMRE BAŞTUĞ - Bosna Hersek'in Kakanj şehrindeki Haljinici kömür madeninde çalışan ve "Lady kardeşler" olarak tanınan Dzenana ve Dzenita Haracic, yerin 300 metre altında zorluklara meydan okuyor.

Bosna Hersek'in maden ocaklarıyla ünlü şehri Kakanj, "kara elmas" üretiminin yanı sıra, bu işletmelerde çalışan kadınlarıyla da biliniyor. Kaderleri aynı ekmek teknesinde kesişen Haljinici kömür madenindeki jeolog kız kardeşler Dzenana ve Dzenita ise bu çetin mesleğin güçlüklerine birlikte göğüs geriyor.

Haracic kardeşler, ayın belirli günlerinde, 300 metre derinlikteki madene inerek, kazı çalışmaları için keşif yapıyor, çalışma alanında yaşanan teknik problemler için çözüm üretiyor.

Alın terinin siyaha boyandığı madende meslektaşlarının "Lady kardeşler" olarak adlandırdığı Dzenana ve Dzenita, yaptıkları başarılı işlerle takdir ediliyor.

- "Kan bağı olanlar aynı anda aşağıya inmez"

Madende Jeolojik İşler Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Dzenana Haracic AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversiteden mezun olmasının ardından farklı bir iş bulamadığı için 10 yıl önce Haljinici kömür madeninde çalışmaya başladığını ve aradan geçen zamanda işine tutkuyla bağlandığını ifade etti.

Madende çalışmanın farklı zorlukları olsa da hiçbir zaman işini değiştirmeyi düşünmediğini anlatan Dzenana, "Mücadeleci bir karaktere sahibim. Her türlü duruma karşı savaşıyorum. İşin zorluğuna bakarsak aslında şu ana kadar iyi bir şekilde bu işi yürüttüğümüzü söyleyebilirim." diye konuştu.

Dzenana, kendisi gibi yer altında çalışan diğer kadın meslektaşlarının bir şekilde "hayata meydan okuduklarını" söyledi.

Özellikle Kakanj dışındaki insanların kendisinin madende çalıştığını duyduklarında şaşırdıklarını belirten Dzenana, bir kadının böyle koşullarda çalışmasının alışılmadık bir durum olduğunu dile getirdi.

Bir sefere mahsus kardeşi ile birlikte madene inen Dzenana, "Buranın kuralı, kan bağı olanlar olası tehlikelerden dolayı aynı anda aşağıya inmez, bu yüzden biz aşağıya birlikte gitmeyiz." dedi.

Bazen çok çalıştıktan sonra, yoğun temponun ardından aşağıya inerek tünellerde gezdiğini dile getiren Dzenana, bunu yaparken bir yandan müzik dinlediğini ve tüm stresinden arındığı ifade etti.

Altı yıldır kardeşi ile birlikte madende çalışan Dzenita da, üniversite eğitimine başladığında bir kömür madeninde çalışabileceğinin aklının ucundan dahi geçmediğini belirterek, mezuniyetinin ardından bir yıl işsiz kaldığını, deneme için bir gün madene indiğini ve iyi hissettiği için işe başladığını anlattı.

Bugüne kadar madende tehlikeli bir durum yaşamadığını kaydeden Dzenita, "İnsanlar madende birbirinin yanından geçerken 'İyi şanslar' der. Bunun sebebi aşağıda ne ile karşılaşacağın belli değil. Tabiri caizse kelle koltuktadır." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :