Komor Adaları'ndaki devlet başkanı seçimi

Komor Adaları'ndaki devlet başkanı seçimi

Oyların yüzde 41,43'ünü alarak yeniden devlet başkanı seçilen eski devlet başkanı Osmani, göreve başladı

MORONI (AA) - Komor Adaları'ndaki seçimi kazanarak iktidara gelen eski Devlet Başkanı Gazali Osmani yemin etti.

Ülkede 10 Nisan'da düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 41,43'ünü alan Osmani, başkent Moroni'deki törenle yemin ederek resmen göreve başladı.

Törene, yerel ve uluslararası çok sayıda temsilci katıldı. Osmani, buradaki konuşmasında, seçimde oy kullanarak demokrasiye saygı gösteren herkese teşekkür etti.

"Ne kazanan ne de kaybeden var. Komor halkı kazandı. Şimdi sosyal projemi gerçekleştirmek için sizlerin desteğine ihtiyacım var." ifadelerini kullanan Osmani, enerji alanında iyileştirmeler, yolsuzluk ve dokunulmazlıkla mücadele başta olmak üzere seçim kampanyasında verdiği sözleri tutmak için çalışacağını belirtti.

- Osmani, daha önce darbeyle iktidara gelmişti

Ülkede 25 adayın yarıştığı seçimin ilk turu, 21 Şubat'ta yapılmış, ikinci tura kalan 3 aday için ise halk, 10 Nisan'da sandık başına gitmişti. Ancak Anayasa Mahkemesi ikinci turda Anjuan Adası'ndaki seçim merkezlerinde yağmalama olaylarının yaşandığını gerekçe göstererek bu ay başında, Anjuan'daki 13 bölgede, 11 Mayıs'ta yeniden seçim düzenleneceğini duyurmuştu.

Yüksek Mahkeme Başkanı Lütfi Adnan, 15 Mayıs'ta, Osmani'nin seçimde oyların yüzde 41,43'ünü alarak iktidara geldiğini açıklamıştı. Açıklamanın ardından binlerce kişi Osmani'nin galibiyetini kutlamak için sokaklara dökülmüştü.

Adnan, diğer adaylardan eski Devlet Başkanı Yardımcısı Muhammed Ali Suveylihi'nin yüzde 39,68, Momeni Bereke Said Suveylihi'nin ise yüzde 18,91 oy aldığını bildirmişti.

Komor Adaları'nda 1999 yılındaki darbeyle iktidara gelen Osmani'nin görevi 2006'da sona ermişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :