Kombisini yakmayan komşunuza dava açabilirsiniz

Kombisini yakmayan komşunuza dava açabilirsiniz

Doğalgaz zamları sonrasında vatandaş faturaları düşürecek çözümler ararken bu kış alt ve üst komşu kombiyi yakmıyor şikayetlerinde patlama bekleniyor. Kombi yakmayan komşu nereye şikayet edilir?

Havaların soğumaya başlaması ile beraber vatandaşı doğalgaz faturası endişesi sararken herkes tasarruf yöntemleri araştırmaya başladı. Bazı kişiler bu sene yapılan yüksek zamlar sonrasında fatura şoku yaşamamak adına doğalgaz yakmak yerine alternatif ısınma yöntemleri araştırırken kombisini kapatmayı planlayanlara kötü haber geldi.

Alt ve üst komşunun kombiyi kapatması, kısması ya da yakmaması gibi nedenlerle mağdur olan komşular isterlerse haklarını mahkemede arayabilecekler. Ekonomik olarak zor durumda olan kişiler kombi kapatmak istese de üst ya da alt komşusunun şikayet etmesi nedeni ile tazminat ödemek zorunda dahi kalabilecekler.

ALT - ÜST KOMŞU DOĞALGAZ YAKMAZSA YANMAYAN KOMBİ HUKUKU İLE NE OLUR?

Kış öncesi doğalgaza gelen zamlar nedeni ile bu sene apartmanlarda doğalgaz krizi yaşanması bekleniyor. Pek çok kişi kışın yüksek fatura şoku yaşamamak adına belirli odalarda kombiyi kapatmak, kombi yakmamak ya da kısmak gibi alternatif çözümler ararken alt üst komşu doğalgaz yakmaması konusunda hukuki mevzuatta merak ediliyordu.

Konu hakkında Hürriyet Gazetesi yazarı Oya Armutçu'nun sorularını yanıtlayan avukat Buğcan Çankaya "Yargıtay kararlarında, komşuluk hukukuna aykırı ve katlanma sınırlarını aşan eylemlerden tüm komşuların kaçınması gerektiği belirtilmektedir. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 18. maddesinde, ‘Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler’ düzenlemesi bulunmaktadır" diyerek kombi yakmamanın dava sebebi olduğunu söyledi.

KOMBİ YAKMAYAN KOMŞU NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

Komşunun kombi yakmaması durumunda mahkeme tarafından verilecek karar ile tazminat ödemesi bile yapılabileceği belirtilirken Avukat Çankaya bir komşunun diğer komşunun hakkını çiğneyemeyeceğini belirterek oluşan zararın maddi olarak tahsil edilebileceğini dile getirdi.

Kombi yakmayan komşu şikayet adımları ise şu şekilde sıralandı;

- Komşuluk hukuku içerisinde ilk olarak komşunuzu durumdan haberdar edin ve ısınamadığınızı belirterek kombisini yakmasını isteyin,
- Komşunuz kombisini yakmamakta ısrarcı olmaya devam ederse apartman yöneticisine başvuruda bulunun ve binada herkesin kombisini belirli bir ayarda yakması adına karar çıkmasını sağlayın,
- Sorunun devam etmesi durumunda adresinizin bağlı olduğu belediye yada Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvuruda bulunun ve dava açın.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum