Kolombiya'nın ünlü yazarı Ankara'da büyükelçi

Kolombiya'nın ünlü yazarı Ankara'da büyükelçi

Hintçe, Bengalce, Marathi, İngilizce ve İspanyolca gibi birçok farklı dilde basılmış 25 kitabı bulunan Kolombiya'nın Ankara Büyükelçisi Saavedra'nın "Agua dulce, agua de mar" isimli kitabının Türkçe çevirisi de mart ayında yayımlanacak- Büyükelçi Saavedra

ANKARA (AA) - ZUHAL DEMİRCİ - Hintçe, Bengalce, Marathi, İngilizce ve İspanyolca gibi birçok farklı dilde basılmış 25 kitabı bulunan ve Kolombiya'nın Ankara Büyükelçisi olarak görev yapan Juan Alfredo Pinto Saavedra'nın "Agua dulce, agua de mar" isimli kitabının Türkçe çevirisinin mart ayında yayımlanması planlanıyor.

Büyükelçi Saavedra, Türkiye'ye dair izlenimlerini, Türk mutfağına olan hayranlığını ve diplomatlık görevinin yanı sıra devam eden yazarlık tutkusunu AA muhabirine anlattı.

Saavedra, Türkiye'ye gelmeden önce cana yakın insanların yanı sıra şaşırtıcı ve tarihi mirasa sahip bir ülkeyle karşılaşma beklentisi içinde olduğunu ve büyükelçilik görevinden önce de Türkiye'de turist olarak bulunduğunu dile getirdi.

Kolombiyalı Büyükelçi, "Türkiye'ye geldiğimde beklentilerimden çok daha fazlasını buldum. Farklı dil konuşulması sebebiyle iletişimde bir takım eksiklikler olmasına rağmen, Türk halkının oldukça cana yakın, sıcak kanlı ve misafirperver bir halk olduğunu gördüm." ifadesini kullandı.

- "Türkiye'de hissettiğim en önemli duygu güven duygusu"

Saavedra, Türkiye'de hissettiği en önemli duygunun "güven duygusu" olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'nin beni en çok etkileyen özelliklerinden biri ülkedeki emniyet ve güvenlik. Türkiye'de gecenin herhangi bir vakti güven içinde yürüyebilir, güvenli bir şekilde her yerde taksi bulabilir ve şehrin herhangi bir yerine gece ya da gündüz, istediğiniz zaman güvenli bir şekilde ulaşabilirsiniz." değerlendirmesinde bulundu.

Daha önce 10 farklı ülkede diplomat olarak çalıştığını ve Hindistan, İran, Endonezya ve Nepal gibi birçok farklı ülkede büyükelçi olarak görev yaptığını anlatan Saavedra, Türkiye'ye ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Güven duygusunun yanı sıra Türkiye'de nasıl hissettiğimi sorarsanız size bunun 'büyüleyici' olduğunu söyleyebilirim. Bu ülkede hiçbir zaman sıkılmadım. Her anım oldukça hareketli geçiyor. Daima yeni şeyler öğreniyorum. Gezilecek ve görülecek çok fazla yer var. Türkiye'de bulunduğum için çok mutluyum çünkü burada dünyaya, insanlığa ve insanoğluna dair her geçen gün yeni şeyler öğrendiğimi hissediyorum."

- "Hem Türkler hem de Kolombiyalılar aile kurumuna önem veriyor"

İki ülke arasında gözlemlediği en büyük farkın, Türkiye'de mevsimler arasındaki keskin geçişler olduğunu belirten Saavedra, Ankara başta olmak üzere Türkiye'de dört mevsimin belirgin bir şekilde yaşandığına işaret etti. Buna karşılık, Kolombiya'nın tropikal iklim kuşağında yer alması nedeniyle, ülkenin genelinde hava sıcaklığının 24 ila 28 derece olduğuna ve Kolombiya'da neredeyse tek mevsimin yaşandığına dikkati çekti.

Kolombiya ve Türk halkı arasında ise çok büyük farklılıklar olmadığını belirten Saavedra, hem Kolombiyalıların hem de Türklerin gülmeyi, eğlenmeyi, şakalaşmayı ve dans etmeyi çok sevdiğini dile getirdi. Saavedra, en belirgin benzer özelliğin ise aile kurumuna verilen değer olduğunu kaydederek, "Türkiye'de aile çok önemli bir yere sahip. Bizler de aynı şekilde Kolombiya'da aile yapısına çok önem veririz." dedi.

Ülkesinin Ankara Büyükelçisi olarak Kolombiya ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi yönünde çaba sarf etmeyi hedeflediğini söyleyen Saavedra, iki ülke halkı arasında sosyal ilişkilerin geliştirilmesi noktasında ise kültürel unsurların önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.

"Kolombiya, (gazeteci-yazar) Gabriel Garcia Marquez'in, (şair ve yazar) Alvaro Mutis'in, (ressam) Fernando Botero'nun ve (şarkıcı) Shakira'nın ülkesi. Kolombiya kültürel açıdan oldukça zengin bir ülke." diye konuşan Saavedra, bu yıl Türkiye'nin farklı şehirlerinde kültür haftaları düzenleyeceklerini ve ülkesinin en ünlü salsa dans ekiplerinden birinin de Türkiye'de performans sergileyeceğini belirtti.

Büyükelçi Saavedra, büyük çoğunluğu İstanbul'da olmak üzere Türkiye'de yaklaşık 350 Kolombiyalının yaşadığı bilgisini vererek, 135 Kolombiyalı öğrencinin de Türk hükümetinin sağladığı burslarla eğitim gördüğünü kaydetti.

- Saavedra'nın kitabı Türkçe de yayımlanacak

Kolombiyalı Büyükelçi, diplomatlık görevinin yanı sıra kendisi için bir tutku olarak niteliği yazarlığa 26 yaşında başladığını dile getirerek, uzun yıllar politik ekonomi, çevresel ve sürdürülebilir kalkınma gibi alanlarda birçok kitap yazdığını anlattı. Saavedra, son 10 yıl içinde ise daha çok roman ve kısa hikayeye yöneldiğini ifade etti.

Bugüne kadar Hintçe, Bengalce, Marathi, İngilizce ve İspanyolca gibi birçok farklı dilde basılmış 25 kitabı bulunan ve aynı zamanda ekonomi profesörü olan Saavedra'nın "Agua dulce, agua de mar" isimli kitabının Türkçe çevirisinin mart ayında Ankara Üniversitesi Latin Amerika Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (LAMER) tarafından yayınlanması planlanıyor.

Saavedra, "Türkiye ve Kolombiya arasındaki ilişkiler, bu ülkeye dair izlenimlerim ve kısa hikayeler içeren yeni bir kitap yazmayı planlıyorum. Özellikle Türkiye odaklı olması benim için bir ilk ve oldukça heyecan verici." şeklinde konuştu.

- Kolombiyalı Büyükelçi'den Türk aşçılara davet

Türk mutfağına olan hayranlığına da değinen Saavedra, levrek ve çipura gibi balık çeşitleri başta olmak üzere, döner, kebap ve etli sebze yemeklerini çok sevdiğini dile getirerek, "Birçok ülkede Türk yemekleri denince akla sadece döner geliyor fakat bence Türk yemekleri dönerden çok daha fazlası." dedi.

Kolombiya ve Türk mutfağı arasında benzerliklerin de olduğuna dikkati çeken Saavedra, "Biz Kolombiyalılar Türk mutfağına hayranız. Benim favorim 'karnıyarık' fakat beğendiğim o kadar çok yemeğiniz var ki ben buradan Türk yatırımcılara seslenmek istiyorum. Sizlerin Kolombiya'da restoran açmasını bekliyoruz." ifadesini kullandı.

- "Türkiye'nin okulu Kolombiya'da barışın simgesi olacak"

Kolombiya'daki barış sürecinin en önemli uygulama bölgelerinden biri olan Orejon'da, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yaptırılan okulun şubat ayında açılmasının planlandığını belirten Saavedra, "Orejon'da açılacak olan bu okul Kolombiya'da barışın, dostluğun ve yeni vizyonun simgesi olacak. Şiddet ve çatışmalar yüzünden yıllardır okula gidemeyen çocuklar, Türkiye'nin yaptırdığı bu yeni okul sayesinde artık eğitim alabilecek. Bu mükemmel bir şey." diye konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :