Kolombiya'da uyuşturucuyla mücadeleye BM desteği

Kolombiya'da uyuşturucuyla mücadeleye BM desteği

Kolombiya hükümeti ile BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi arasında, uyuşturucu yapımında kullanılan bitkilerin üretimiyle mücadele konusunda 315 milyon ABD doları desteği kapsayan anlaşma imzalandı

BOGOTA (AA) - Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ülkesinin, uyuşturucu yapımında kullanılan bitkilerle mücadelesine destek vereceği anlaşmadan dolayı Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerine teşekkür etti.

Santos, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "BM'ye uyuşturucu yapımında kullanılan bitkilerle mücadele verecekleri destekten ötürü teşekkür ediyorum. 315 milyon dolarlık anlaşma, uzun vadeli çözümler oluşturulmasına yardımcı olacaktır." ifadelerini kullandı.

Devlet Başkanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada ise anlaşmanın, Avusturya'nın başkenti Viyana'da Kolombiya hükümeti yetkilileri ve BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) temsilcileri arasında imzalandığı duyuruldu.

Açıklamada, anlaşmayla hükümetin koka başta olmak üzere bu bitkilerin üretiminin düşürülmesindeki rolünün gözlemi ve barış anlaşmasının temel hususlarından, kırsal kalkınma hamlesinin desteklenmesinin hedeflendiği bilgisi paylaşıldı.

UNODC Başkanı Yury Fedotov'un, Kolombiya hükümetine barışa ulaşma yolundaki ısrarından ötürü teşekkür ettiği belirtilen açıklamada, söz konusu anlaşmayı koka bitkisi yetiştiricilerinin alternatif kalkınma yöntemleri bulması için tek çözüm yolu olarak gördüğü belirtildi.

Devlet Başkanlığının açıklamasında, Kolombiya hükümetinin, Çatışma Sonrası Dönem Bakanı Rafael Pardo'nun geçen yıl 24 Kasım'da Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile imzaladıkları barış anlaşmasının yıl dönümünün yaklaştığına dikkati çekerek, "Bir umut mesajı ile yeni fırsatlar oluşturmak, uyuşturucu yapımında kullanılan bitkilerle mücadelede bir çözüme ulaşmak için çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulunduğu aktarıldı.

UNODC'nin, Kolombiya hükümetinin, koka yetiştiricilerini bu işten gönüllü bir şekilde vazgeçirme çalışmalarında güçlü bir müttefiki olduğuna değinilen açıklamada, yeni anlaşmanın da çalışmalara bu yönde katkı yapacağı vurgulandı.

Açıklamada, kokain ticaretinin Kolombiya'daki çatışmanın en kuvvetli finansmanını sağladığı kaydedilerek, ülkede 146 bin hektar alanda UNODC ile mücadele çalışmasının sürdüğü aktarıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :