Kolombiya hükümetiyle ELN arasındaki ateşkesin süresi doldu

Kolombiya hükümetiyle ELN arasındaki ateşkesin süresi doldu

BOGOTA (AA) - Kolombiya'da hükümet ile Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) arasındaki ateşkesin süresi boldu.ELN yöneticisi Pablo Beltran, taraflar arasında barış...

BOGOTA (AA) - Kolombiya'da hükümet ile Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) arasındaki ateşkesin süresi boldu.

ELN yöneticisi Pablo Beltran, taraflar arasında barış görüşmelerinin yapıldığı Ekvador'un başkenti Quito'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 101 gündür devam eden ateşkes süresinin sona erdiğini açıkladı.

Hükümet ile aralarında, başka bir ateşkesin müzakeresi için "anlaşma" bulunduğunu belirten Beltran, "İki taraflı bir ateşkesin ortasında diyaloğumuzu devam ettirmemiz gereken önemli bir aşamaya ulaştık. Bunun devam etmesini sağlamaya çalışacağız ve saldırılarda herhangi bir artış olmayacağını umuyoruz." diye konuştu.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ateşkesin devam etmesine yönelik arzusunu ifade etti.

Santos, "ELN ile ateşkesin uzatılması ve yeni bir ateşkesin koşullarının yeniden müzakere edilmesi için son derece istekliyiz." ifadesine yer verdi.

Quito'da 9 Ocak'ta başlayan 5. tur barış görüşmelerinde tarafların ateşkesi uzatması bekleniyordu.

Kolombiya hükümetinin, ELN ile yürüttüğü görüşmelerdeki Başmüzakereci Gustavo Bell Lemus, aralık ayında, 9 Ocak'ta bitecek çift taraflı ateşkesin uzaması konusunda iyimser olduğunu söylemiş ve ateşkesin, ELN'nin varlık gösterdiği bölgelerdeki insani durumun düzeltilmesi için bir araç olduğunu söylemişti.

Hükümet ile ELN, 4 Eylül'de, 9 Ocak 2018'e kadar yürürlükte kalacak ateşkes ilan etmişti.

İki tarafın silahlı çatışmanın siviller üzerindeki etkisinin azaltılması için çaba gösterilmesi konusunda mutabık kaldığı anlaşmaya göre ELN, adam kaçırma ile altyapı, enerji nakil ve petrol boru hatlarına saldırının engellenmesi, hükümet ise toplum liderlerine suikastlerin önlenmesi için daha fazla çaba gösterme sözü vermişti.

ELN, Kolombiya hükümetinin anlaşmaya vardığı son isyancı grup olma özelliğini taşıyor.

Kolombiya hükümeti ve örgüt, 24 Temmuz'da Ekvador'un başkenti Quito'da üçüncü tur görüşmelere başlamıştı. Tarafların 7 Şubat-6 Nisan ve 16 Mayıs-30 Haziran'da yaptıkları ilk iki görüşmeden, birlikte belirleyecekleri pilot bölgede mayın temizliği yapma kararı çıkmıştı.

Kolombiya yönetimi ve yaklaşık bin 500 militana sahip ELN arasındaki görüşmeler Ekvador, Şili, Küba, Venezuela, Norveç ile Brezilya'nın gözlemciliği ve garantörlüğünde yürütülüyor.

Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da yarım yüzyıldan fazla süren çatışmalar, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden olmuştu.









AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :