Kolombiya hükümeti ile ELN arasındaki barış müzakereleri

Kolombiya hükümeti ile ELN arasındaki barış müzakereleri

Hükümetin başmüzakerecisi Restrepo, hükümeti ve ELN'yi ateşkesin ihlali konusunda uyararak, mevcut çatışmasızlığın toplum için büyük bir rahatlık anlamına geldiğini vurguladı

BOGOTA (AA) - Kolombiya hükümetinin, Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile yürüttüğü görüşmelerdeki başmüzakerecisi Juan Camilo Restrepo, ateşkesin devamı için her iki tarafın da dikkatini çekerek, çatışmasızlığın bölge halkı için büyük bir rahatlık anlamına geldiğini ifade etti.

Restrepo, Ekvador'un başkenti Quito'da ELN ile yürütülen görüşmeler konusunda basını bilgilendirdiği toplantıda, "Hükümet adına öncelikle şunu ifade etmek isterim ki ELN ile sağlanan ateşkes, çatışmadan en çok etkilenen topluluklar için büyük bir rahatlama anlamına geliyor." dedi.

Juan Camilo Restrepo, ateşkesin denetlenmesinden sorumlu Doğrulama ve Gözlemcilik Mekanizmasının (MV&V), Choco yönetim bölgesi haricinde bütün çatışma hatlarında şimdiye kadar bir ihlalde bulunmadığını söyledi.

Choco yönetim bölgesinde yerli Valisi Aulio Isarama'nın iki hafta önce ELN tarafından öldürülmesini hatırlatan Restrepo, buna benzer olayların bir daha yaşanmaması temennisinde bulunarak ateşkes ihlalleri konusuna dikkati çekti.

Restrepo, Norte de Santander yönetim bölgesinin El Carmen kentinde de bir kişinin güvenlik güçleri tarafından kaçırılıp daha sonra serbest bırakıldığını hatırlattı ve aynı konuda hükümeti de uyardı.

Başmüzakereci Restrepo son olarak ülkede devam eden ateşkes için hükümete, Birleşmiş Milletlere (BM) ve Katolik Kilisesi yetkililerine teşekkür etti.

Hükümet ve ELN 4 Eylül'de, Ocak 2018'e kadar yürürlükte kalacak ateşkes ilan etmiş, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMKG) de bu ayın başlarında aldığı kararla tarafların yanı sıra Katolik Kilisesi temsilcilerinin de bulunduğu mekanizmaya dahil olarak ateşkesi izleyen taraflardan biri olmayı onaylamıştı.

Her iki tarafın da silahlı çatışmanın siviller üzerindeki etkisinin azaltılması için çaba gösterilmesi konusunda mutabık kaldığı anlaşmaya göre ELN, adam kaçırmama, altyapı, enerji nakil ve petrol boru hatlarına saldırmama, hükümet ise toplum liderlerine suikastlerin önlenmesi için daha fazla çaba gösterme gibi konularda söz vermişti.

ELN, Kolombiya hükümetinin anlaşmaya vardığı son isyancı grup olma özelliğini taşıyor. Kolombiya hükümeti ve örgüt, 24 Temmuz'da Ekvador'un başkenti Quito'da üçüncü tur görüşmelere başlamıştı. Tarafların 7 Şubat-6 Nisan ve 16 Mayıs-30 Haziran'da yaptıkları ilk iki görüşmeden, birlikte belirleyecekleri pilot bölgede mayın temizliği yapma kararı çıkmıştı.

Kolombiya yönetimi ve yaklaşık bin 500 militana sahip ELN arasındaki görüşmeler Ekvador, Şili, Küba, Venezuela, Norveç ile Brezilya'nın gözlemciliği ve garantörlüğünde yürütülüyor.

Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da yarım yüzyıldan fazla süren çatışmalar, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden olmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :