Kolombiya hükümeti binlerce aileyi koka yaprağı üretiminden vazgeçirdi

Kolombiya hükümeti binlerce aileyi koka yaprağı üretiminden vazgeçirdi

BOGOTA (AA) - Kolombiya’nın güneyinde 11 binden fazla ailenin, kokain yapımında kullanılan koka bitkisi yetiştiriciliğinden vazgeçtiği bildirildi.Devlet...

BOGOTA (AA) - Kolombiya’nın güneyinde 11 binden fazla ailenin, kokain yapımında kullanılan koka bitkisi yetiştiriciliğinden vazgeçtiği bildirildi.

Devlet Başkanlığı Ofisi, Uyuşturucu Yapımında Kullanılan Bitkilerle Mücadele Biriminin, Putumayo ve Cauca’da yaşayan 11 bin 185 aile ile koka yaprağı üretiminden vazgeçme anlaşması imzaladığını açıkladı.

Çatışma Sonrası Dönem Bakanı Rafael Pardo’nun anlaşma imzalayan aileleri tebrik ederek bu yöndeki çalışmaların, gelişme ve istikrarın göstergesi olduğunu vurguladığı aktarıldı.

Yetkililerin anlaşma öncesi ciddi coğrafi zorlukların bulunduğu bölgede söz konusu ailelerle 80’den fazla görüşme yaptığı belirtilen açıklamada, ailelerden 6 bin 779’unun yetiştirici, 3 bin 614’ünün çalışan ve 792’sinin hasatçı olduğu kaydedildi.

Anlaşmanın, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisinin yanı sıra yerel yetkililerin iş birliği ile imza aşamasına getirildiği kaydedilen açıklamada, ailelerin bundan böyle mısır, patates, pirinç ve fasulye yetiştirilmeye elverişli arazilerde meşru ekonomik faaliyetler yürüteceği vurgulandı.

Kolombiya’da 125 binden fazla ailenin koka yetiştiriciliğinden gönüllü olarak vazgeçirilmesiyle 95 bin hektardan fazla arazi bu bitkiden temizlendi. Koka sökümü yapılan arazilerin 54 bin hektarı bulduğu ülkede hükümet bu rakamı yıl sonuna kadar 115 bin hektara çıkarmayı hedefliyor. Kolombiya’da koka bitkisi sökümünün yanı sıra güvenlik güçlerinin operasyonlarında geçen yıl 416 ton kokain ele geçirilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :