Kolombiya hafta sonu yeni devlet başkanını seçecek

Kolombiya hafta sonu yeni devlet başkanını seçecek

Ülkeyi 2022'ye kadar yönetecek ismin belirleneceği seçimde 6 aday yarışacak- Adaylardan eski militan Gustavo Petro, Filistinlilere verdiği destekle tanınıyor- Anketlerde başkanlığa en yakın isim olarak öne çıkan Ivan Duque, tepkiler üzerine büyükelçiliği

BOGOTA (AA) - LOKMAN İLHAN - Kolombiya'da halk, ülkeyi 2022'ye kadar yönetecek yeni devlet başkanını seçmek için pazar günü sandık başına gidecek.

Mart’ın ikinci haftasında Senato ve Temsilciler Meclisi'nden oluşan Kongrenin yeni üyelerinin belirlenmesiyle başlayan seçim maratonunda şimdi de devlet başkanlığı seçimlerinin ilk turu yapılacak.

Devlet başkanlığı seçiminde German Vargas Lleras, Gustavo Petro, Humberto de la Calle, Ivan Duque, Sergio Fajardo ve Jorge Antonio Sarmiento yarışıyor.

Kampanya dönemi, adayların gösteri ve mitinglerinden ziyade televizyonlardaki münazara programlarına ağırlık vermesiyle sakin geçti. Anketler, seçimin ikinci tura kalabileceğine işaret ediyor.

Kolombiya'yı 4 yıllığına yönetmek için 6 aday arasında eski bir militan ve bir matematikçi de bulunuyor.

- Eski militan ve belediye başkanı: Petro

Devlet başkanı adaylarından Gustavo Petro, 2012'den 2015'e kadar başkent Bogota’nın belediye başkanlığını yürüttü.

70’lerin sonundan 80’lerin ortasına kadar sol isyancı gruplarından M-19’a üye bir militan olan Petro, örgütünün barış anlaşmasıyla silah bırakmasının ardından politikaya girdi. 2006'daki seçimde senatör olan Petro, 2010'daki devlet başkanlığı seçiminde aday oldu.

Başkanlığın en güçlü adaylarından olan ve kamuoyu yoklamalarında ikinci çıkan Petro, aynı zamanda Filistinlilere verdiği destekle tanınıyor. Petro, Gazze'deki son olayların ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Bir halk katledilmek için değil, saygı duyulmak için vardır." ifadelerini kullandı.

- Barış anlaşmasına muhaliflerin ve sağcıların genç adayı: Duque

Ivan Duque, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile yapılan barış anlaşmasına en sert tepkiyi veren muhalefetteki Demokratik Merkez’in lideri ve eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe Velez’in adayı olarak tanınıyor.

Martın ikinci haftasındaki meclis seçimlerinde Türkiye’de oy kullanan Kolombiyalıların hepsinin oylarını alan 42 yaşındaki Duque, anketlerde başkanlığa en yakın isim olarak öne çıkıyor.

Adaylar arasındaki en genç isim olan Duque'ye adaylıktan çekilen Alejandro Ordonez ile Viviane Morales de destek veriyor.

2010'da İsrail'in Mavi Marmara'ya düzenlediği saldırı sonrası Birleşmiş Milletler'de oluşturulan soruşturma komisyonunda görev yapan Duque, 2 hafta önce katıldığı bir radyo programında seçilmesi halinde ülkesinin Tel Aviv büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyabileceğini açıklamıştı. Açıklamasıyla Dışişleri Bakanlığı ve ülkedeki Araplardan tepki alan Duque, daha sonra geri adım atmış ve iki devletli çözüm için çalışacağını belirtmişti.

- “Barışın Mimarı”: de la Calle

Liberal Partinin adayı Humberto de la Calle, FARC’la yarım yüzyıldan fazla süren savaşı bitiren ve Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’a Nobel Barış Ödülü getiren anlaşmaya giden görüşmelerde hükümetin başmüzakerecisiydi.

"Barışın Mimarı" olarak tanınan de la Calle, silah bırakan M-19 örgütünün ve diğer grupların politikaya atılmalarına olanak tanıyan 1991’de anayasanın yazım sürecinde devlet bakanı olarak hükümet ve anayasayı yazan ekip arasında köprü görevi yaptı.

Birçok ülkede Kolombiya'yı büyükelçi olarak temsil eden de la Calle, Ernesto Samper hükümetinde 1994’ten 1996’ya kadar devlet başkan yardımcılığını yürüttü.

Kamuoyu yoklamalarına göre, de la Calle, en zayıf aday.

- Matematikçi aday: Fajardo

Medellin kentinde doğan matematikçi Sergio Fajardo, 2012'den 2015'e kadar yürüttüğü valilik görevi ve referandumda barış anlaşmasına verdiği destekle popülaritesini artırdı.

Yeşil İttifak, Alternatif Demokratik Kutup ve kendi partisi Kolombiya İçin Vatandaş Ahdi’nin devlet başkanı adayı olan Fajardo, anketlerde 3. favori aday olarak öne çıkıyor.

- Eski Devlet Başkanı Yardımcısı: Lleras

Kolombiya’da geçen yılın kamuoyu yoklamalarında ismi önde çıkan German Vargas Lleras, 2012'de Santos hükümetinde konut, bölge ve şehir bakanı olmadan önce içişleri bakanı olarak görev yaptı.

Dedesi tıpkı Santos’un dedesi gibi devlet başkanı olan Lleras, 2014’ten 2017'ye kadar 2. Santos hükümetinde de devlet başkan yardımcılığı görevini yürüttü.

Geçen yıl görevinden istifa eden Radikal Değişim Partisi lideri Lleras, yaklaşık 4 milyon imza ile devlet başkanlığına aday oldu.

Ivan Duque’nin sağcıların adayı olarak ön plana çıkmasıyla popülaritesi düşmeye başlayan Lleras, adaylıktan çekilerek Duque’ye destek vereceğini açıklayan Morales’in devlet başkan yardımcısı adayı Jorge Leyva ve partisi “Biz”in desteğini alarak kampanyasını güçlendirdi. Anketlerde 4. sırada görünen lleras'ın sürpriz yapma ihtimali olduğu belirtiliyor.

- Fajardo ve De la Calle, Kudüs konusunda mesafeli

Fajardo ve De la Calle, AA muhabirine yaptıkları açıklamada rakipleri Duque'nin başlattığı ve daha sonra geri adım attığı büyükelçiliği Kudüs'e taşıma fikrine katılmadıklarına işaret etti.

Fajardo, böyle bir kararın daha fazla şiddete yol açacağını ve başkan olması durumunda büyükelçiliği Kudüs'e taşımayacağını kaydetti. De le Calle de uluslararası toplum tarafından kötü yorumlanacağına dikkati çekerek böyle bir karara imza atmayacağının altını çizdi.

- Son aday tanınmıyor

Kolombiya’da seçmen karşısına çıkması beklenen fakat hiç tanınmayan diğer aday ise Protestan din adamı Jorge Antonio Sarmiento. Sarmiento, seçim kampanyası da düzenlemedi.

27 Mayıs'ta yapılacak ilk turda adaylarından birinin yüzde 50 oy oranını geçememesi durumunda en fazla oy alan iki isim, 17 Haziran'da düzenlecek ikinci turda yarışacak.

Yeni Devlet Başkanı, başkent Bogota’daki Devlet Başkanlığı Sarayı Casa de Narino’da 2022 yılına kadar sürdüreceği görevine 7 Ağustos’ta başlayacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :