Kolombiya Devlet Başkanı Santos ABD'de

Kolombiya Devlet Başkanı Santos ABD'de

Santos, ABD Kongresi'ne FARC ile varılan yeni anlaşma konusunda bilgi verdi

BOGOTA, (AA) – Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Amerikalı yetkilileri referandumda reddedilen barış anlaşması sonrası Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile varılan yeni mutabakat hakkında bilgilendirdi.

Santos, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile ortak basın toplantısında referandum sonrası yeni anlaşma için izlediği yolun detaylarını Kongre üyelerine aktardığını söyledi.

Referandumda "Hayır" oyu kullanan tarafların temsilcileriyle de bir araya gelerek şikayet ve önerilerini aldıklarını kaydeden Santos, "Yaptığımız görüşmelerde 57 yeni öneri aldık ve bu önerilerin çoğunu FARC ile varılan yeni anlaşmaya yansıtmaya çalıştık." diye konuştu.

Devlet Başkanı Santos, yeni anlaşmanın eskisinden çok daha iyi olduğunu, ancak muhalefetin tüm isteklerinin mutabakata yansıtılmasının imkansız olduğunu sözlerine ekledi.

ABD Kongresi'nin, ABD Başkanı Barack Obama tarafından şubat ayında sözü verilen 450 milyon dolarlık fonun bir an önce onaylamasını umduğunu belirten Santos, "Söz verilen fon ne kadar erken onaylanırsa, anlaşmanın sonucunda doğacak yasa dışı uyuşturucu ticaretinin kontrol altına alınması üzerinde o kadar etkili olur." ifadesini kullandı.

Öte yandan, Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in, barış anlaşması için yeni mutabakata varması dolayısıyla Santos'u tebrik ettiği belirtildi.

Kolombiya’da 2 Ekim’deki referandumda reddedilen barış anlaşması sonrası taraflar Küba’nın başkenti Havana’da bir araya gelmiş ve 12 Kasım’da yeni bir anlaşma sağlanmıştı. FARC ile yürürlükte olan ateşkes, yıl sonuna kadar uzatılmıştı.

48 milyonu aşan nüfusa sahip Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da yarım yüzyıldan fazla süren iç savaş, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla insanın göç etmesine sebep olmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler