Kolombiya Büyükelçisi "Türkiye sevdasını" yüzüğünde taşıyor

Kolombiya Büyükelçisi "Türkiye sevdasını" yüzüğünde taşıyor

Kolombiya'nın Quito Büyükelçisi Panesso'nun, bir süre görev için bulunduğu Türkiye'ye özlemi dinmiyor- Türkiye'den kilometrelerce uzakta hasretini "Sultana" adını verdiği Ankara kedisiyle gidermeye çalışan Panesso, Türkiye'ye duyduğu sevgiyi de parmağında

QUITO (AA) - LOKMAN İLHAN - Kolombiya'nın Quito Büyükelçisi Dicken Fernando Panesso Serna, 2011-2015 yıllarında görev için geldiği Türkiye'nin kendisi için özel bir yeri olduğunu belirtti.

Büyükelçi Panesso, Galata Kulesi, Efes Harabeleri ve Peri Bacaları gibi Türkiye'nin ünlü tarihi alanlarının heykellerini ve Osmanlı padişahlarına ait bibloları sergilediği Ekvador'un başkenti Quito'daki makam odasında, elindeki tespihiyle misafirlerini ağırlıyor.

AA muhabirine Türkiye'ye ilişkin duygularını anlatan Panesso, Ankara'daki günlerini, birçok şehrin mutfağını ve sanatını tanıma fırsatı bulduğu ufuk açıcı bir deneyim olarak niteledi.

Panesso, "Ankara'da olduğum süre boyunca arkadaşlarımın gösterdiği dostlukla kendimi Kolombiya'daymış gibi hissettim. İşte bu yüzden Türkiye'yi bu kadar çok seviyorum. "dedi.

Büyükelçi Panesso, kendisine Türkiye'yi anımsatan ay yıldızlı yüzüğünü parmağından çıkarmadığını da dile getirdi.

- İstanbul'u ve Eymir Gölü'nü özlüyor

Panesso, İstanbul'un da kendisi için çok önemli olduğunu belirterek "Kuşkusuz, İstanbul'u ilk kez ziyaret ettiğimde, bu harika şehrin bende bıraktığı sihir ve sonsuzluk, benim taşıdığım en büyük hatıra. İstanbul tıpkı Napolyon'un 'Dünya tek bir devlet olsaydı başkenti İstanbul olurdu.' sözlerindeki gibi dünyanın merkezi." değerlendirmesinde bulundu.

Fernando Panesso, eşi Patricia Gomez Correa'nın, Türkiye'den "Sultana" adını verdiği Ankara kedisinin yanı sıra çay bardakları, çiniler ve Topkapı Sarayı'ndaki bazı eserlerin replikalarından da getirdiğini anlattı.

Aldıkları Türk halılarıyla da evlerinin "tam bir Türk evi" haline geldiğini vurgulayan Panesso, "Güzel Türkiye'yi birçok yönden özlüyorum ama en çok, etrafında atletizmle vakit geçirdiğim Eymir Gölü'nü özlüyorum." ifadesini kullandı.

- "Türk dizileri, Türkiye'ye ilgiyi artırdı"

Kolombiyalılar ve Türklerin en büyük ortak noktasının "misafirperverlik" olduğunu kaydeden Panesso, her iki toplumun da girişimci, iyimser ve geleneklerine bağlı olduğunu anlattı.

İki ülke arasında birçok alanda iş birliği yapılabileceğine dikkati çeken Panesso, şöyle konuştu:

"THY'nin İstanbul-Bogota direkt uçuşları sayesinde ülkelerimizin vatandaşları birbirlerinin kültürlerini daha iyi tanımaya başladı. Tabii Türk dizileri de Türkiyeye ilgiyi artırdı. Aynı şekilde Kolombiya'dan da tiyatro çalışmalarının, sinema eserlerinin ve dizilerinin de Türkiye'de gösterilmesi, Kolombiya'yı Türkiye'de daha iyi tanıtabilir.

Öte yandan bugün Türkiye'de burslu olarak öğrenim gören 100'ün üzerinde Kolombiyalı öğrenci var. Bu öğrenciler Kolombiya'ya döndüklerinde, Türkiye'nin bir büyükelçisi gibi çalışacaklardır."

- "Türk halkı, takdir etmeyi öğrendiğim bir halk"

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminde derin üzüntü yaşadığını dile getiren Panesso, durum kontrol altına alınana kadar Türkiye'nin hiç aklından çıkmadığını ve arkadaşlarından haber almayı beklediğini söyledi.

Büyükelçi Panesso, iki halkın birbirine hep dostça bakması temennisinde bulunarak "Türk halkı, takdir etmeyi ve tanımayı öğrendiğim bir halk. Türkiye'ye hep iyilikler içinde bir gelecek dileğiyle derin bir şükran mesajı yolluyorum." diye konuştu.

Kolombiya'nın Ankara Büyükelçisi olarak Türkiye'de 2011-2015'te bulunan ardından Quito Büyükelçisi olarak Ekvador'a geçen Panesso, ülkesinde iş dünyasında ve kamuda birçok görev üstlendi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler