Koç Ailesi'nin soyu nereye dayanıyor? Haim Naum'la alakaları var mı?

Koç Ailesi'nin soyu nereye dayanıyor? Haim Naum'la alakaları var mı?

Yazar Yaşar Süngü, Koç ailesinin soy ağacına dair ilginç bir bilgi paylaştı. Sempozyum için Ankara Vakıflarını inceleyen iki araştırmacının kitap olacak kadar genişleyen araştırmalarının hikayesi oldukça ilginç.

Yazar Yaşar Süngü, 'Mangal kömürüyle çalışan kamyon ve İbadullah Vakfı’ndan çıkan Ankaralı tüccarlar' başlıklı bir yazı kaleme aldı. O yazıda paylaştığı bilgiye göre; Koç ailesinin soy ağacı, Hacı Bayram-ı Veli ve Hacı Yusuf Ağa'ya kadar uzanıyor. Üstelik bir de cami hikayesi var.

İşte o yazı...

''Koç ailesinin soy ağacı hikayesini de Biyografi Analiz 3’te okudum.

Sempozyum için Ankara Vakıflarını inceleyen iki araştırmacının kitap olacak kadar genişleyen araştırmalarının hikayesi ilginç.

Çalışma, “Ali Kılcı, Gökçe Günel, Bir Ankaralı Tüccarın Kentine Katkıları: İbadullah Vakfı” ismiyle, VEKAM-Koç Üniversitesi yayını bir kitap olarak yayınlanmış.

Koç ailesinin şeceresine kadar uzanan gelişmeler haberde şöyle anlatılıyor;

Ankara Ulus Çerkeş Sokakta, eski adıyla Tahta Kale Çarşısında yer alan İbadullah Camisi, ilk defa Ankaralı Hoca Mehmed isimli bir tüccar tarafından mescit olarak yaptırılmış.

Hoca Mehmed’in mescit için 16. Yüzyıl başlarında (Yavuz Sultan Selim zamanı) kurduğu vakıf, babası İbadullah’ın ismiyle anılmış.

Vakfın Anadolu’dan Mısıra kadar uzanan akar ve hayratı, Celali isyanlarının şehre verdiği zarar sebebiyle kesilmiş ve Hoca İbadullah Mescidi harap olmuş.

Vakfın yöneticileri mescidin tamir edilmesi için çare ararken Ankaralı tüccar Hacı Yusuf Ağa mescidi imar etmeye talipli olmuş.

Hacı Yusuf Ağa mescidin yerine bir medrese ve cami yaptırıp, bu hayratın ihtiyaçlarını karşılamak üzere Ankara’da çok sayıda dükkânı vakfetmiş.

Vakfın geçmişi incelenirken İbadullah Camii vakfının mütevellileri olan Vehbi Koç’un babası Koçzade Mustafa Efendi’den başka, dedesi Koçzade Mehmed Efendi ile büyük babaannesi Rabia Hatun ve onun da babası Mehmed Said’in Hacı Yusuf Ağa Vakfının mütevellileri olduğu ortaya çıkmış.

Vehbi Koç'un babası Hacı Mustafa Efendi

Araştırmada anne tarafından Hacı Bayram-ı Veli soyuna kadar giden Vehbi Koç’un ailesinin baba tarafından da Hacı Yusuf Ağa’ya ulaştığı görülmüş.

Vehbi Koç’un babasının 1935 yılında vefat etmesiyle vakfiye şartları gereğince, (vakfın yönetiminin babadan oğula geçmemesi sebebiyle Vehbi Koç yerine) o tarihte ailenin en yaşlısı olan Süleyman Efendi vakfa mütevelli olarak tayin edilmiş.

Süleyman Ağa vakfın son mütevellisi olmuş. 1937 tarihinde ölünce vakıfa mütevelli tayini durmuş.

Malum o dönemler vakıfların sahipsiz kaldığı ve dağıtıldığı dönemler.

İşlev görmediği için harap hale gelen vakıf 1948 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü idaresine geçmiş.

Vakıf araştırmasından çıkan iki araştırmacının Koç ailesinin soy kütüğüne çıkan hikayesi Mahmut Çetin’in dergiden kitaba dönüştürülen Biyografi Analiz 3 kitabında daha geniş olarak yer alıyor.''

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum