KOAH hastalarına zatürre aşısı önerisi

KOAH hastalarına zatürre aşısı önerisi

Ege Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Sayıner:- "Hem zatürre gelişme riski hem de gelişmesi durumunda ölüm riski daha fazla olduğu için KOAH hastalarının aşılanması çok büyük önem taşımaktadır"

İZMİR (AA) - Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Sayıner, KOAH hastalarına zatürre aşısı yapılması önerisinde bulundu.

Türk Toraks Derneği Solunum Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi de olan Sayıner, yaptığı yazılı açıklamada, aşı haftası kapsamında zatürre hastalığına karşı önlem almanın önemini vurguladı.

KOAH gibi kronik hastalığı olanların zatürreye sebep olan pnömokok bakterisinden korunmaları gerektiğine işaret eden Sayıner, kalıcı bir akciğer hasarıyla seyreden bir hastalık olan KOAH hastalarında zatürrenin daha yüksek olasılıkla ölüme neden olduğunun altını çizdi.

Birçok enfeksiyon hastalığında olduğu gibi zatürreden en önemli korunma yönteminin aşılanma olduğunu belirten Sayıner, şunları kaydetti:

"Kişide, sigara dumanına uzun süre yüksek oranda maruz kalma sonucu oluşan, akciğerin kalıcı olarak hasarlanması durumu olan KOAH hastalığı varsa, zatürre gelişme riski sağlıklı insana göre 2 ila 7 kat daha yüksek oluyor. Zatürre gelişme durumunda ise KOAH hastaları, diğer insanlara göre yüzde 50 ila 200 oranında daha yüksek olasılıkla ölüm riski altındadır. Hem zatürre gelişme riski hem de gelişmesi durumunda ölüm riski daha fazla olduğu için KOAH hastalarının aşılanması çok büyük önem taşımaktadır.

Aile hekimleri, kendilerine başvuran ya da izledikleri zatürre için risk grubunda olan bireylere bu aşıyı ücretsiz olarak yapabiliyor. Bu risk grupları içerisinde 65 yaş ve üstü sağlıklı bireyler, kronik hastalığı olan diyabet ve böbrek hastaları ve KOAH hastaları gibi gruplar var. Bunun yanı sıra hastalar birçok üniversite ya da devlet hastanesindeki aşı polikliniklerinde de bu aşıları yaptırabilir."

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :